kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mesafeye göre yük taşıma ve az su ile uçmak 500 bin $ tasarruf demek

Hacer GEMİCİ
Hacer GEMİCİ
THY havada daha az su ve hafif malzemeler kullanarak maliyetlerini kısmaya çalışıyor..
Petrol fiyatlarındaki artış ve durgunluktan en çok etkilenen sektörlerin başını havacılık çekiyor. İşte THY-IATA Yakıt Tasarrufu Projesi'ne göre alınan önlemler özetle şöyle:

* DAHA AZ SU- Uçağa yüklenen su miktarları uçak tiplerine göre hazırlanmış olan tablolara göre yüklenmeye başlandı. Bu sayede uçaklara full yükleme yapmak yerine, yolcu adedine ve hat uzunluğuna bağlı olarak su yüklemeleri yapılması sözkonusu. Bu bağlamda yaklaşık olarak yıllık 500 bin dolarlık bir tasarruf sağlanması mümkün olacak.

* HAFİF MALZEMELİ ÜRÜN TERCİHİ- Uçaklarda ağırlıkların azaltılması gündeme geldi. Uçaklarda gereksiz olan veya olmaması durumunda sorun yaratmayacak ağırlıkların taşınmaması yoluyla tasarruf sağlanacak. Uçağın hafif olması daha az yakıt harcaması demek olduğu için bardak, çanaktan, kolonyalı mendile kadar hemen her üründe daha hafif malzemeli olanlar tercih ediliyor.

* FİYAT PAZARLIĞI- Artan seferlere istinaden, hem sefer yapılan havalimanlarıyla hem de bu seferlere hizmet veren şirketlerle büyümenin avantajı kullanılarak fiyatların aşağıya çekilmesi yönünde çalışmalar gündemde. Yani yer hizmetlerinde THY, kurumlarla masaya oturarak fiyat pazarlığı yapıyor.