kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saakaşvili 'pes ettik' dedi

DIŞ HABERLER
Gürcistan, ateşkes isteğini içeren Saakaşvili imzalı notayı Rus elçisine verdi. Rusya'nın şartı ise bir daha saldırmayacağına dair Gürcülerin anlaşma imzalaması..
Kafkaslar'da savaş dördüncü gününe girerken, Gürcüler resmi olarak geri adım attı. Önceki gün ateş keserek, Güney Osetya'nın başkentinden çekilmeye başlayan Gürcistan'da, dışişleri bakanlığı dün akşam, ateşkes kararını içeren Devlet Başkanı Saakaşvili imzalı bir notayı Tiflis'teki Rusya Büyükelçiliği'ne verdi. Notada, çatışmalara son vermeye ve ateşkes konusundaki müzakerelere başlamaya hazır oldukları belirtildi. Saakaşvili, BBC televizyonundan ise ateşkes taleplerinin 'yenilginin kabulü' olmadığını söyleyerek "Ateşkes çağrımıza cevap verilmesini ve derhal müzakerelerin başlamasını istiyoruz. Uluslararası toplumdan sorunun çözümü için yardım istiyoruz" dedi. İki ülke arasında ilk temas Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yaptığı telefon görüşmesinde sağlandı. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ise Gürcistan ile barış müzakerelerine hazır olduklarını açıkladı.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

*RUS - GÜRCÜ ÇATIŞMASINDAN FOTOĞRAFLAR...

RUSYA GEMİ BATIRDI
Dün gün içinde Gürcistan'ın Güney Osetya'daki saldırılarını henüz bitirmediğini iddia eden Rusya, vurmaya devam etti. Tiflis yakınlarındaki bir askeri havaalanı ile uçak onarım ve bakım tesisi Rus uçaklarınca bombalandı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı da Rusya'nın Tiflis Uluslararası Havaalanı'nın 200 metre yakınına bomba attığını açıkladı. Rusya'nın, Gürcistan'ın kıyı kesimine yakın Zugdidi kentini de bombaladığı, kentin tahliye edildiği bilgisi ulaştı. Rus savaş gemileri ise Gürcistan'ın Karadeniz kıyılarına dayanarak, 4.5 milyon nüfuslu ülkeyi ablukaya aldı. Rusya Savunma Bakanlığı da füze taşıyan bir Gürcü savaş gemisinin çıkan çatışma sonunda batırıldığını açıkladı. Rus kaynaklar da dün ilk kez Gürcü ordusunun Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'den çekildiğini doğrularken, Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili, çelik yeleği ile başkent Tshinvali'nin 100 kilometre uzağındaki Gürcistan'ın sınır kasabası Ergneti'de, çekilmekte olan birliklerini denetledi. Üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ise "Ateşkesin gerçekleşmesi için, Güney Osetya topraklarına bir daha asla saldırılmayacağına dair anlaşma imzalaması gerektiğini" söyledi. Çurkin New York'ta yaptığı açıklamada, "Savaşa bir son vermeye hazır olduğumuzu, Güney Osetya'daki güçlerimizi geri çekeceğimizi ve güç kullanmama yönünde bağlayıcılığı olan bir anlaşmayı imzalamaya hazır olduğumuzu net bir şekilde belirtelim" dedi.

UKRAYNA'NIN TEDİRGİNLİĞİ
Rus donanmasının yola çıkarılmasından en çok tedirgin olan ülkelerden biri de Ukrayna. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Rus donanmasının Sivastapol'a girmesine izin vermeyebiliriz. Çatışmaya kesinlikle girmesinler" mesajı yayınladı. Bu arada Gürcü televizyonları ABD'nin bir savaş gemisinin Gürcü askerlere yardım için bölgeye gelebileceğini iddia ederken, Rusya'nın 10 bin kişilik orduyla Güney Osetya ve Gürcistan'ı işgal edeceği de öne sürüldü. Alman haber ajansı DPA ise savaş bölgesinde, bir Türk firkateyninin de bulunduğunu bildirdi.

SARKOZY RUSYA'YA GİDİYOR
Öte yandan, Fransa krizi bitirmek için devreye girdi. Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner Gürcistan'a giderken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Medvedev'in Sarkozy'ye "Gürcü yönetimin Güney Osetya'ya saldırarak Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne onarılamaz derecede hasar verdiğini söylediği belirtildi. Sarkozy'nin hafta başında Moskova'ya gideceği ve temaslarını burada sürdüreceği açıklandı.

Savaştan sıcak görüntüler...