kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Abhaz birliklerine ait roketatar rampaları Rus televizyonlarında.

Abhazların ilerleyişini Rus jetleri destekliyor

Gürcistan'a karşı ikinci cepheyi açan Abhaz güçleri, Kodori Vadisi'ne ilerlemeye devam ediyor. Bin askere, Rus jetleri havadan destek sağlıyor..
Sovyet döneminde Rus elitlerin yazlık mekânı olan Abhazya, önceki gün Gürcistan'a karşı açtığı ikinci cephede Kodori Vadisi'ne doğru ilerlemeye devam ediyor. Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Abhazya'dan gönderilen 1000 silahlı askerin karadan ilerleyişine Rus uçakları havadan destek veriyor. Ancak Güney Osetya'dan geri çekilmeyi öncelik olarak gören Gürcü ordusu şu anda bu cephede aktif durumda değil. Gürcüler tarafından bağımsızlıklarının tanınmasını isteyen 340 bin nüfuslu Abhazlar 1990'ların başında Gürcü ordusuyla girdikleri çatışmalarda 10 bin insanını kaybetmişti. Kodori Vadisi'ndeki ilerleyişin hedefi ise bölgedeki Gürcü askeri üsleri. Rus uçaklarının bu üsleri şimdiden bombardıman altında tuttuğu söyleniyor.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

*RUS - GÜRCÜ ÇATIŞMASINDAN FOTOĞRAFLAR...


GEMİLER DE ABHAZYA'DA..
ABD'li askeri bir yetkili Rus donanmasının savaş gemilerini Abhazya'nın kıyı kenti Sukhumi'ye yönlendirdiğini söyledi. Bu da Abhazya ile Rusya'nın gelecekte daha geniş bir operasyon için hazırlıkta olduğu yorumlarına yol açtı. Rus televizyon kanalı NTV de Rus askerlerinin karadan Abhazya'ya girdiğini ve Abhaz silahlı gruplarının bulunduğu Kodori Vadisi'ne doğru ilerleyişi başlattıklarını iddia etti. Rusya, BM'den Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden Abhazya yakınındaki gözlemcilerini çekmesini istemişti.

İŞTE İTTİFAKIN TARİHÇESİ
*
Rusya 1990'ların başında Abhazlarla Gürcüler arasında yaşanan çatışmalar sonrası yapılan anlaşmada 300 bin barış gücü askerini bölgeye yerleştirme hakkı kazandı. Rusya Barış Gücü için kan dökülmesini engelleme amacını taşıdığını, Gürcistan ise "Ayrılıkçı Abhaz hareketine" destek verdiğini söylüyor.

* Geçtiğimiz mayıs ayında Rusya Gürcistan'ın Abhazya'ya saldırma planı yaptığını öne sürerek bölgeye ek birlik gönderdi. Gürcistan ise böyle bir planı olduğunu reddediyor.

* 26 Mayıs'ta Rus Hava Kuvvetleri'ne ait jetler Gürcistan'ın Abhazya üzerinde uçan bir casus uçağını düşürdü.

* Saakaşvili, Abhazya ve Güney Osetya bölgelerine barış planı dahilinde geniş çaplı otonom yönetim hakkı verilmesi teklifinde bulundu. Abhazlar tam bağımsızlığın dışında hiçbir planı kabul etmeyeceğini açıkladı.