kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

FT: OPEC ülkeleri bu yıl 1.2 trilyon dolar kazanacak

Yeni Haber
Yüksek petrol fiyatlarının sayesinde üretici ülkelerin gelirleri bu yıl yeni rekorlar kıracak.

Financial Times gazetesi, OPEC üyesi ülkelerinin bu yılın ilk yarısında adeta geçen yılın tümü kadar para kazandığını, yüksek gelirin bu ülkelerin harcamalarında büyük bir artışa neden olduğunu belirtti. Gazete, "Mevcut tempo ile OPEC ülkeleri bu yıl yeni bir rekor olan 1.24 trilyon dolarlık gelir elde edecek" diye yazdı

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Petrol fiyatları yükselirken Opec gelirleri rekor düzeyine çıktı" başlıklı haberinde "OPEC ülkeleri, rekor petrol fiyatları ve rekor üretimin sayesinde bu yılın ilk yarısında geçen yılın tümü kadar para kazanarak harcamalarında büyük bir artışa neden oldu" değerlendirmesini yaptı.

ABD Enerji Bakanlığına dayanarak Suudi Arabistan'ın liderliğindeki OPEC üyelerinin bu yılın ilk yarısında 645 milyar dolarlık gelir elde ettiğini, bunun geçen yılın tümünde sağlanan rekor 671 milyar dolara çok yaklaştığını belirten gazete, "Mevcut tempo ile Opec ülkeleri, bu yıl yeni bir rekor olan 1.24 trilyon dolarlık gelir elde edecek" diye yazdı.

İngiliz gazetesi, petrol fiyatlarında son günlerde meydana gelen yüzde 20'lik düşüşün, üretim artışı ile telafi edileceği için gelirleri pek etkilemeyeceğini de kaydetti.

OPEC ÜRETİCİLERİNİN İTHALATI YÜZDE 40 ARTTI


Petrolden gelen yüksek kazançların, Opec ülkelerinin dış harcamalarını tırmandırdığına dikkat çeken gazete, Opec ülkelerinin ithalatının geçen yıla göre yüzde 40'a kadar arttığına işaret etti.

Gazeteye konuşan Deutsche Bankası yetkilisi Binky Chadha da, petrol ihraç eden ülkelerin artan ithal harcamalarının en çok Asya'daki yükselen piyasaların yararlandığını söylerken de bu ülkelerin, petrol fiyatları artışını, petrol üreten ülkelere yaptıkları ihracattaki büyüme ile telafi ettiklerine dikkat çekti.

Financial Times de, Çin'in, 1999 yılında yüzde 4 olan, petrol ihraç eden ülkelerin harcamalarındaki payının yüzde 11'e çıktığına işaret ederken ABD'nin payının ise aynı süre içerisinde yüzde 12'den yüzde 7.5'e gerilediğini kaydetti.

Opec yetkililerinin, üye ülkelerin dış harcamaları ve zorluklarla boğuşan Batılı bankalara yönelik fon yatırımlarının, küresel ekonominin büyümesini desteklediğine inandıklarını kaydeden gazete, petrol fiyatlarının patlamanın sonuçlarının belki en çok Körfez bölgesinde hissedildiğini ifade etti.

Gazete, HSBC Bankasının tahminlerine dayanarak Körfez ülkelerinin 2006-2010 dönemindeki petrol gelirlerinin, önceki 20 yıldaki toplam gelirlerini aştığını, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi altı ülkenin 2008 yılındaki gelirlerinin de 1980'da başlayan 10 yıllık döneminden daha yüksek olacağını yazdı.

Buna karşın,Financial Times, Körfez ülkelerinde kamu harcamalarının bu yıl rekor düzeye çıkmasına karşın kamu gelirlerinin ancak yüzde 40-45'inin harcandığına, bu oranın da şimdiye kadar en düşük oranı olduğuna dikkat çekti.

HSBC Körfez ülkeleri baş ekonomisti Simon Williams da, yüksek petrol fiyatlarının yarattığı değişikliklerin büyüklüğünün gözardı edildiğini vurgularken Körfez ülkelerinin hazmedebileceği petrol gelirlerinin bir sınırının olduğunu, bunun sonucunda da iç harcamalarının önemli bir artış gösterirken dış tasarruflarının da çok arttığını söyledi.

Financial Times de "bölgedeki bazı hükümet yetkilileri, birçok Körfez ülkesinde iki haneli oranlara çıkan ve artan bir kaygı yaratan enflasyonu azaltmak için kamu harcamalarını yavaşlatmasından söz etmeye başladı" diye yazdı.

(ANKA)