kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

FT: Boru hattı güvenliğine darbe

Yeni Haber
Rusya'nın Gürcistan'a saldırısıyla, Moskova'nın petrol zengini Hazar bölgesi üzerindeki kontrolü kaybetmeme kararlığına ilişkin güçlü bir işaret gönderdiği yorumları yapılıyor.

Financial Times gazetesi, Gürcistan sorununun boru hatlarının güvenliğine olan güveni sarsacağını belirtirken gelişmelerin Nabucco projesini olumsuz etkileyebileceğini de kaydetti.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Güney Osetya krizinin boru hattı projeleri üzerindeki etkisini değerlendirdiği "Petrol Boru Hatlarının Güvenliğine Darbe" başlıklı analizinde "Rusya'nın Gürcistan'a karşı düzenlediği saldırının gücü, Moskova'nın petrol zengini Hazar bölgesi üzerindeki kontrolü kaybetmeme kararlılığının güçlü bir işaret gönderdi" yorumunu yaptı.

Gürcistan'ın pek az enerji kaynaklarının bulunduğunu ancak önemli bir transit ülkesi konumunda olduğunu anımsatan gazete, "ABD'nin güçlü siyasi desteğiyle kurulan, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaşan doğu-batı enerji koridoru, Rusya'nın, dünyanın az sayıda henüz işlenmemiş petrol bölgelerinden enerji ihracatı üzerindeki boğucu hakimiyetini erosyona uğrattı" diye yazdı.

İngiliz gazetesi, "Barış Boruhattı" olarak adlandırılan BTC boru hattının yüksek kalite petrol kaynaklarını Akdeniz'e indirerek Rusya'dan yapılan sevkıyat ile rekabet ettiğini belirtti.

Buna ek olarak, Türkiye'ye uzanan Güney Kafkas gaz boru hattının, Azerbaycan ve Gürcistan'ı Rus gazına olan bağılıklarından kurtardığını kaydeden Financial Times, şöyle devam etti:

"Ancak Güncistan'taki çatışmalar, boru hatlarının güvenliğine olan ve geçen hafta BTC'nin Türkiye bölümünde meydana gelen ve akışı durdurarak dünya petrol piyasalarını, sevkıyatın yüzde 1'inden yoksun bırakan patlamanın Kürt ayrılıkçılarınca üstlenilmesi ile zaten olumsuz etkilenen güveni sarsacak."

"ÇATIŞMALAR SÜRERSE RUSYA DIŞINDAKİ GÜVENLİ ROTA OLANAĞINA YIKICI DARBE VURUR"

Financial Times'e konuşan Medley Global Advisors adlı danışmanlık şirketinin yükselen piyasalar direktörü Kaan Nazlı da, askeri çatışmaların sürmesi halinde "Hazar ve Orta Asya petrol ve gazı için Rusya'nın dahil olmadığı, güvenli bir güzergahı koruma olanağına yıkıcı bir darbe indireceği" uyarısını yaptı.

Bu arada, İngiliz gazetesi, çatışmaların özellikle Avrupa Birliği'nin, Kafkazs ve Orta Asya gazının Avrupa'ya taşıyarak Rusya'ya bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ve Nabucco boru hattı projesine ilişkin planları gerileteceğini de belirtti.

Bölgedeki enerji kaynaklarının Batı'ya aktarılması amacıyla yapılan çalışmalara dikkat çeken gazete, bu çerçevede Tiblis-Kars demiryolu projesine de yer verdi.

Financial Times, analistlerin Gürcistan'daki çatışmaların Hazar petrol ve gaz üreticilerinin, Gürcistan üzerindeki güzergahlarına petrol ve gaz sağlama taahhütlerinden caydırabileceğini belirtirken Azerbaycan'ın, Rus gaz devi Gazprom'un Hazar alanlarından gaz ithal etme teklifini değerlendirdiğine dikkat çekerek böyle bir anlaşmanın Nabucco projesini batırabileceği uyarısını da yaptı.

Bu arada, analizde Rusya'nın 2104 Kış Olimpiyatlarını Karadeniz'deki Soçi bölgesinde ev shapiliğini yapmaya hazırlandığını anımsatarak bu çalışmaların, Moskova'nın Gürcistan'ın ayrılıkçı harekatlarına verdiği destek nedeniyle zorluklarla karşılanabileceği de belirtildi.

(ANKA)