kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Linet, "Beni sınıflandırmayın. Arabeskçi ya da popçu diye damgalamayın" dedi ve ekledi: "Ben İsrail'de Türk sanatçı olarak tanınıyorum, burada da İsrailli olarak... Bundan rahatsızlık duymuyorum, çünkü esas olan yaptığım işin beğenilmesidir."

Şehir efsanesi gibi oldum adım var ama ben yokum

İLKER GEZİCİ - MAGAZİN
'Aslan Gibi' adlı yeni bir single çıkaran Linet, altı yıllık müzik hasretini sona erdirdi: Çok tanınıyor ve takdir ediliyorum ama hak ettiğim yerde değilim. Herkes Linet'i bilir ama Linet bir şehir efsanesidir; adı var kendi yok!..
İsrailli şarkıcı Linet, altı yıl ara verdiği müzik piyasasına geri döndü. Geçtiğimiz haftalarda 'Aslan Gibi' adlı single'ıyla sevenlerine kavuşan Linet, "Hayat beni olgunlaştırdı. Aslan gibi döndüm" diyerek, bayramda çıkacak yeni albümüyle de çok iddialı olduğunu söyledi. Altı lisan bildiğini ve bu yeteneğini yeni albümünde sergilemek istediğini belirten Linet, "Gerçek sanatçıyla mankenlikten şarkıcılığa geçiş yapanların aynı kefeye konmaması gerekiyor" sözleriyle duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. En büyük idealinin Orhan Gencebay klasikleriyle tüm Türkiye'yi dolaşmak olduğunu belirten Linet; hedeflerini, müziğe neden altı yıl ara verdiğini ve müzik dünyasını nasıl gördüğünü anlattı.

ÇOK BEĞENİLİP, TAKDİR EDİLİYORUM
* Altı yıl gibi uzun bir aradan sonra 'Aslan Gibi' adlı yeni bir şarkıyla müziğe döndünüz...
Evet, 'aslan gibi' döndüm... 'Aslan Gibi', Sezen Aksu imzalı bir şarkı. Sözleri Sıla Gencoğlu'na ait, Mustafa Ceceli de aranjesini yaptı. Klibini ise Deniz Akel çekti. Bu ekip çok önemli bir ekip. Birbirimizi bulduk ve şarkı inanılmaz derecede beni anlatıyor.

* İlk albümünüzü 10 yaşındayken çıkartmışsınız. Yani 25 yıllık bir müzik geçmişiniz var. Bulunduğunuz noktadan memnun musunuz?
İnsan hayatında bir sürü olaylar, inişler çıkışlar oluyor. Kendi kişiliğiyle ilgili olgunlaşmalar yaşıyor. Tabii ki düşünüldüğü zaman Linet hak ettiği yerde değildir. Ama çok tanınıyor, takdir ediliyor, beğeniliyor. Hemen herkes Linet'i bilir ama Linet bir şehir efsanesidir; adı var kendi yok!

* Neden böyle bir izlenim yarattınız ya da yaratıldı? Neden şehir efsanesine dönüştünüz?
1995'ten 99'a kadar Türkiye'de çalışmalar yaptım, üç albüm çıkardım. Ondan sonra inzivaya çekmek istedim kendimi. 'Kısa bir tatil yapayım' dedim ama bir baktım bu tatil altı sene sürmüş. Bu süreç bana çok iyi geldi. İnanılmaz olgunlaştım. Kişilik olarak her şeyi daha rahat algılayabileceğim kıvama geldim. Ses ve görüntü olarak bir bütün olmaya karar verdim ve ondan sonra dönmek istedim. Hakikaten bu iki yılda katettiğim yol, 1995'ten 99'a kadar geldiğim yoldan daha sağlam. Şu anda Linet döndü ve hâlâ konuşuluyor. Bu çok önemli.

GİTTİKÇE DAHA KÖTÜ BİR HAL ALIYOR
* Neden müziğe ara verme gereği duydunuz? Size bu kararı aldıran belli bir sebep var mı?
Ben çok kaderciyim. Hiçbir şeyi planlı programlı yapmam. 'Gideyim, altı sene sonra geleyim' diye bir şey düşünmedim. Şartlar onu gerektirdi. Ben bu işe çok küçük yaşlarda başladım. Bazı şeylerden muzdarip oldum. Mankenlerin şarkıcı olması, sesi olmayanların fahiş fiyatlara isim yapması ve yapımcıların bunları tutması; benim gibi yeteneklerin bir yere gelememesine sebep oldu. 'Kendimi biraz özleteyim' dedim. 'Neler oluyor?' diye dışarıdan bakmak istedim. Altı sene olmuş hâlâ aynı olaylar devam ediyor. Gittikçe daha kötü oluyor.

* Geri dönme fikri ne zaman ortaya çıktı?
8 Mart 2006'da çalışma teklifi aldım ve 1.5 yıl Bakırköy Felek'te inanılmaz sahnelerim oldu. Benim orada olduğumu duyan geldi, mekân doldu taştı. Böyle bir duyarlılık, böyle bir özlem beni çok memnun etti, onurlandırdı. Seda Sayan da çok destek oldu bana ve bugünlere geldik.

* Eskiden de sahneye çıkar mıydınız?
Eskiden bu kadar uzun süreli gece çalışmalarım yoktu. Bu konuda ne kadar yanlış yaptığımı görüyorum. İlla 'Günay'ı beklemek, illa 'Maksim' olsun diye diretmek çok büyük bir hataymış. Hem sahneden, hem seyirciden uzak kalıyorsunuz. Kendinizi soyutluyorsunuz. Eskiden yapmadığımı şu an yapıyorum. Sahne açısından çok büyük bir kitleye sahibim ve buna inandım. Bu kış Nispet'te çıkacağım yine. Ben nereye gitsem kalite benimle geliyor. Kaliteli müşterileri de sahne aldığım mekana çekiyorum. Genç nesil inanılmaz derecede Linet aşkıyla büyümüş ve bana büyük destek veriyor.