kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
BELGİN ÇOBAN
kitap

Varsayalım fikirsizsiniz, ben kareye orada giriyorum

Diyelim ki bir kitapçıya girdiniz, öylesine... (Tamam huyunuz değil ama yaptınız varsayalım!) Tabii ki niyetiniz bir kitap alıp okumak... (Tamam huyunuz değil ama varsayalım dedim ya!) O gün içinizden gelmiş, 'pat' diye girmişsiniz kitapçıya ama hangi kitabı alacağınız hakkında en ufak bir fikriniz bile yok! (Biliyorum, siz ne okuyacağınızı bilen, gerekirse amazon'dan bile kitap sipariş eden bireylersiniz... Ama dedim ya; varsayalım bu kez hiç fikriniz yok! İşte ben burada kareye giriyorum.)
Ben: Hoş geldiniz...
Siz: Hoş bulduk.
Ben: Yardımcı olayım...
Siz: Bir kitap almak istiyorum!
Ben: A çok ilginç!
Siz: Niye şaşırdınız ki?
Ben: Genelde bakmak için gelirler de...
Siz: Ha?
Ben: Şaka yaptım efendim... Buyurun şöyle oturup rahatınıza bakın. Bendeniz size şimdi farklı türlerdeki kitapları tanıtırım. Hatta en kolayından şöyle yapalım; ben kitapların ilk cümlelerini okuyayım, siz de hangisi merakınızı çekerse onu seçin!
Siz: Güzel, öyle yapalım.
Ben: Hay hay...

İNCİR AĞACININ ÖLÜMÜ: Bu bir öykü kitabı. Yazarı Erendiz Atasü. Everest Yayınları'ndan çıkan bu kitapta ilginç öyküler okuyabilirsiniz. Kitaba adını veren öykü şöyle başlıyor:
"Yer ve Zaman: 21. Yüzyıl başı, bir deniz kıyısı..."

AŞKIN SEN HALİ: Bu bir aşk romanı. 'Bir kadın ne kadar sevilebilir?' sorusunun yanıtını bulmaya davet ediyor yazar Cem Yılmaz Turan sizi... Doğan Kitap'tan çıktı. İlk cümlesi de şu:
"O zamanlar biri çıksa ve bana aşkın ne olduğunu sorsa, hiç düşünmeden böyle söylerdim Bahar! Aşk bir mevsimdir, her dem Bahar..."

SULTAN ABDÜLHAMİD: Kitabın alt başlığı 'İftiralara Cevaplar'... Evet, kitap tarih kokuyor! M. Raif Ogan imzalı bu kitabımızın ilk baskısı 55'te yapılmış ve beş bin nüshası bir ayda tükenmiş. İşte, Kaknüs Yayınları'ndan çıkan kitabın giriş cümlesi:
"Muharrir, hatıralarını neşreden Prenses Ayşe'ye "Ayşe Hanım" diye hitap eylemektedir..."

BENİMLE GEL: Bu da bir roman. Genç bir yazar Pınar Akdemir Özcan'ın kaleminden çıkan romanımız yaşanmış olayların kurgulanmış hali. Hayatta karşınıza çıkan her neyse, Ares Kitap'tan çıkan bu romanda da karşınızda. İlk cümleye bakacak olursak, şöyle:
"Sıcak bir yaz günü her taraf yemyeşil..."

ABDÜLLATİF ŞENER: Gazeteci Çiğdem Toker'in nehir söyleşisi Doğan Kitap'tan çıktı. 5-6 aylık bir çalışmanın ürünü olan kitapta Şener'in çocukluğundan bu yana her şey var. Bir söyleşi kitabı olduğu için ilk cümle de soru cümlesi... Ben bu sorudan ziyade size kitabın en son sorusunu ve Şener'in verdiği yanıtı okumak isterim, tabii izninizle...
"-Anayasa Mahkemesi'nden kapatma kararı çıkması durumunda AKP'den kopuşlar bekliyor musunuz?
-Bu yeni siyasi oluşumun, Ak Parti'nin kapatılıp kapatılmamasıyla hiçbir ilgisi yok. Keşke Ak Parti kapatılmasa, keşke Tayyip Erdoğan genel başkan olarak devam etse ve ben yeni bir siyasi kültür oluşturmak üzere yeni bir söylemle, yeni bir tarzla ortaya çıksam."


ÇATLATAN DİYALOGLAR: Mehtap Erel'in kaleminden çıkma ilginç bir kitap. Erel, kendi diyaloglarıyla keyifli zaman sunuyor. Bazı diyalogların başında açıklamalar yer alıyor. Neden Kitap'ın yayımladığı 'Çatlatan Diyaloglar'ın şöyle de bir girişi var:
"Çocuk sahibi olduktan sonra iş hayatını bırakmış ama etrafını sürekli 'şöyle hissettim, böyle travma oldum, böyle düşünüyorum' diye bayıltan 'anne yazarlardan' da 'böğk' demiş bir kadının evine hoş geldiniz..."

LAL KİTAP: Yorum yapmak istemiyordum ama kaç zamandır aklımda, 'ben bu kitabı sevdim' demek. Nur Yazgan yazdı bu romanı. Perili iki kadın var bu kitapta. İlham perisi bedenlerine giriyor ve kadınlar periden kurtulmak için türlü yöntemler deniyor, bedelini de ödüyorlar. Doğan Kitap'tan çıkan romanın ilk cümlesi şöyle:
"İncecik bir ışık demetiydi."