kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bitkisel ürünler kolesterolü düşürmek için yeterli mi?

Dr. Ece Hattat
10.08.2008
Son günlerde kolesterol düşüren bitkisel ürünlerle ilgili birçok yazı okudum. Bu ürünler gerçekten yararlı mıdır? Bunları kullanırken nelere dikkat etmemiz gerekmektedir? Ferda M./Adıyaman

Son yıllarda fonksiyonel gıdalara oldukça yoğun bir ilgi var. Probiyotikleri, Omega-3'leri kullananların sayısı artıyor. Geçtiğimiz günlerde de bitkisel stanoller gündeme oturdu. Fonksiyonel gıdaların ortak yönü; sağlığa katkıda bulunmaları ve bazı rahatsızlıklara önlem oluşturmalarıdır. Bitkisel stanoller de bu anlamda yüksek kolesterol sorunu ile mücadele edenler için iyi bir alternatif gibi görünüyor. Ancak bu bitkisel ürünleri içeren süt, yoğurt veya margarinleri kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

SADECE ALTERNATİFTİR!

Öncelikle bitkisel stanollerin kolesterol ilaçları olmadığının altını çizmeliyiz. Kan kolesterolünü yükselten sadece beslenmenizle aldığınız yiyecekler değildir. Karaciğerinizde de kolesterol üretimi olur. Bitkisel stanoller yiyeceklerle alınan kolesterolün sindirim sisteminden kana geçmesini engelleyerek, kandaki kolesterol oranını düşürür. Karaciğerinizden üretilen kolesterol seviyelerini etkilemez. Yani bu ürünler genetik kolesterol yüksekliği olanlara değil, beslenme yanlışları nedeniyle kolesterol problemi yaşayanlarda etkilidir.

ÖNCE SORUN!
Kolesterolünüz yediklerinizden değil genetik mirasınız nedeniyle yüksekse, kolesterol ilaçlarından vazgeçmemelisiniz. İkinci bir nokta da; bu ürünleri kullanırken kolesterol ilaçlarınızı bırakmamanız gerektiğidir. Bitkisel stanoller yardımcı ürünlerdir ama mutlaka doktor kontrolünde ve gözetiminde kullanılmalıdır. Bu nedenle bu ürünleri tercih edecekseniz, mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyorum. Bir başka nokta da; bağırsak rahatsızlığı olan kişilerin durumudur. Bu ürünler, bağırsaklardaki emilim sistemini etkilediği için bağırsaklarında emilim problemi olan kişiler tarafından doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.