kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Kimi tutmalı?

"Küçük balıktan büyüğe" sıralarsak...
Biz, yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile onun vatandaşları, "(Güney) Osetya, Gürcistan, Rusya" savaşlarında kimi tutmalıyız?
Bölünmeli miyiz yoksa benzer tavrı almamızı sağlayan "ilkeler demeti" bulabilir miyiz?
1. Mesela, Gürcistan'a göre "bölücü" olan ve "büyük bir devlet (Rusya) himayesinde ayrılıkçı terör faaliyetleri"nin yatağı (topu topu) 70 binlik ama kendi anadilini konuşan, "milli" parasını "Rus Rublesi" yapmış, yıllık 30 milyon dolar bütçesinin üçte ikisi Rusya'dan gelen Güney Osetya'ya bu yüzden tepki mi duymalıyız?
Öyle ya... Bize de bildik bir şeyler hatırlatır. Hem de "emperyalizm mirasçısı ve heveslisi" Ruslar'a tavırdır. "Müttefikimiz" ABD ile birlikte.
2. Fakat biz aynı Ruslar'a karşı, bu kez tam tersine, onlara ve Sırplara göre bir "bölücü terörist faaliyet yatağı" olan ve "başka büyük devletlerin kışkırttığı ayrılıkçı Kosova" nın bağımsızlığını da desteklemiştik. "Müttefikimiz" ABD ile birlikte. Hay Allah, kimin bağımsızlığını desteklemeli, kiminkini desteklememeliyiz?
3. Unutmuş gibi yapmayın. Biz Çeçenler'in "Çeçenya" veya "Çeçenistan" olarak bağımsızlığını destekledik mi desteklemedik mi? Çeçenleri "meşru direniş" hatta "bağımsızlık talebi" içinde gördük mü görmedik mi? Oralara "mücahit" gitmesini normal saydık mı saymadık mı? "Müttefikimiz" ABD ile birlikte. Lakin sonradan (Ruslar gibi ve Ruslar'ın "PKK kartı" yüzünden) Çeçenler'e (hatta 11 Eylül havasındaki "müttefikimiz" ABD ile birlikte) "terörist" dedik mi demedik mi?
4. Kimi tutmalıyız? Gürcistan "ayrılıkçı terör" le mi mücadele ediyor yoksa "işgal altında topraklar" mı tutuyor? Bazen "ayrılıkçı terör"e karşı olunca "işgalci"nin, "işgal"e karşı olunca "ayrılıkçı"nın mı yanına düşülüyor?
5. Gürcistan'ın işgalciliğine karşı isek "Rusya'nın işgalciliği"nden yana mı olmalıyız? "Müttefikimiz" ABD ile birlikte Rusya'nın işgalciliğine karşı tavır alırken, "ABD'nin Irak'ı işgali"ne "işgal" diyemeyecek miyiz? Kendisi başka toprakları işgal edenler veya onlarla "koalisyon ortağı, stratejik ortak" olanlar bir ötekine nasıl "işgalci" diyebilecek?
6. ABD ve AB ile birlikte "Gürcistan'a saldırıya veya işgal edilmesine" karşı tavır alsak, "İsrail işgali altındaki topraklar"ın yarım asırdır "İsrail işgali altındaki topraklar" olarak kalmasına göz yumulmasını, BM'de çıkan kararların çöpe atılmasını, bizim İsrail ile ortak tatbikat yapıp askeri ihaleler verişimizi nasıl izah edeceğiz?
7. Afganistan'ı "Sovyetler işgal ettiği" zaman "işgal" diyenler ile demeyenler, "ABD ve müttefikleri (biz de) işgal ettiği" zaman "işgal" demeyenler ile diyenler nasıl mutabık olacak?
8. Ruslar, "Gürcistan'ı, başta ABD, Batı'nın kışkırttığını" söylerken, Gürcistan da "Güney Osetya'yı Rusya'nın kışkırttığını" söylerken, biz ne söyleyeceğiz? Osetler mi "anti emperyalist", Gürcüler mi, Ruslar mı, ABD mi, biz mi?
9. Herhangi bir büyük devletin açık veya gizli dahli, teşviki, desteği sonucu "rejim değişikliği" veya "askeri darbe, harekat, müdahale" de, her zaman alabileceğimiz bir tavır var mıdır? Karşı mıyız? Kendi ordumuzun yaptığı darbelerde aldık mı o tavrı? O yüzden mi muhalifini "ABD'nin monte ettiği darbede seçilmiş başkanı öldüren darbeciler" le korkutmuştu, "çok demokrat, pek sivil", durmadan gidip gelmiş, askeri darbeyle de devrilmiş, kendisi Çankaya'da iken "yarı darbe" desteklemiş, başbakan ve cumhurbaşkanı olmuş şahsiyet? O yüzden mi şimdi "ulusalcı" geçinen Ergenekoncular "ABD uzantısı Gladio"cu idi, şimdi "Ergenekon karşıtı" olmuş kimi camia, cemaat "Gladio operasyonları"nın uzantısı ve kitlesiydi?
10. Bugünkü iktidarın köklerinde, bugün "demokrat" olana kadar, böyle bir tavır kültürü var mı? Bu ülkede askeri darbe anayasası nasıl yüzde 90'dan fazla destek aldı? Bizim ordumuzun "işgallere karşı" tavrı nedir? İstiklal Savaşı geleneğimize rağmen, "bağımsız cumhuriyetimiz" Cezayirleri nasıl satmıştı usta?
11. Biz başka bir ülkeye "yabancı askeri müdahale"nin sınırını nerede tutmalıyız? "Açık emperyalizm" dışında "insani gerekçelerle müdahaleler"de ne diyeceğiz? "Terörizme karşı sınır ötesi müdahale veya işgaller"de sınırımızı nerede çizeceğiz? Bosna, Kosova için "Batı müdahalesi"ni gerekli görüp alkışlarken, Somali'de, Lübnan'da, Afganistan'da ne yapacağız? Zaten yapacağımızı yapmışsak, aralarındaki "tutarlı ilke" ne olacak?
12. Demokrasi, demokratlık, bağımsızlık ölçülerimiz ne? "Putin diktası"ndaki Rusya mı daha makuldür, "Soros parası" ile "turuncu devrim" yapmış Gürcistan mı, " Saddam diktasındaki" Irak mı "ABD işgali"ndeki Irak mı, "Sovyet işgali"ndeki Afganistan mı, işgalciyi atan mücahitlerin mirasçısı "Taliban diktası"mı, onu deviren "ABD ve müttefikleri işgali" mi, "terörle mücadele eden ve işgalci" İsrail mi, İsrail'le "terör yoluyla da mücadele eden ve secim de kazanmış" Hamas mı?
13. Irak'ta "özerklik" sağlamış, bağımsızlık kenarındaki "Kuzey Iraklı Kürtler" ne düşünür? ABD korumasında oldukları için ABD gibi mi, Osetler "ezilen halk" olduğu için Ruslar gibi mi, Gürcüler Rus tahakkümüne karşı "Batı kollaması"nda bulunduğu için Gürcüler gibi mi? Oranın adı neden "Güney Osetya"? Bunun Kuzey'i de mi var yoksa? Aaaa, o neden Rusya topraklarında ? Abhazlar kim? Onlar da ne istiyor? Biz onların mı yanında olmalıyız yoksa ayrılıkçılığa karşı mıyız? Biz kimiz, kimler bizden, biz kimden yana!
13'üncü maddelere gelince, genellikle dururum. Siz buyurun oradan yürüyün!
Not: Biliyor musunuz, Gürcistan, "yabancı bir ülke" deki 2 bin askerini geri çağırdı. Onlar neredeydi? "Irak işgal gücü"nde. Eğer ABD taşımayı üstlenirse, "yabancı saldırı ve işgale karşı ülke savunması için" memlekete dönecekler! Ve Rusya ile ABD "savaş" sahnelerken, "milliyetçilikler" bir ötekini katlederken, Putin ile Bush, Tibetli ya da Sincanlı , dindar, demokrat veya komünist, her türlü " ayrılıkçı, bozguncu"nun idam edildiği Çin'de "kardeşlik" tribünündeydi. Bu işler böyle yaman!