kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bebekleri yaşatabilirdik

ESRA TÜZÜN SAĞLIK EDİTÖRÜ
Hemşire sayısının azlığına değinen Prof. Dr. Uğur Dilmen "Yeterli hemşiremiz olsaydı, bebeklerden bazılarını yaşatabilirdik" diyor..
Bebek ölümleri hakkında inceleme açılan Zekai Tahir Burak Hastanesi'nin 'yenidoğan ünitesi klinik şefi' SABAH'a konuştu. Hastane kapısının önünde "bebek katili" diye bağırılan otuz yıllık hekim Prof. Dr. Uğur Dilmen, olaydan sonra doktorluğu bırakmayı bile düşünüyor. Hiç uyumadan geçirdiğini söylediği bir haftanın ardından son derece samimi itiraflarda bulunan Dilmen, "Türkiye'de böyle özel hastane bile yok" diye suçlanan hastanesini gezdirirken, sorularımızı yanıtladı:

* Hemşire sayınız, kuvöz sayınız yeterli olsaydı ölen bebekleri yaşatma şansınız olabilir miydi?
Yeterli hemşiremiz olsaydı ölen bebeklerden bazılarını yaşatabilirdik. Hemşire sayısının yoğun bakımda en az iki katına çıkartılması lazımdı. Bunu çok kez Sağlık Bakanlığı'na bildirdik. Ama onların elinde de hemşire yoktu. Bir de hatırlatmak istiyorum, ölen bebeklerin hiçbiri sağlıklı bebekler değildi. Hepsi yaşama şansı riskli olan, düşük doğum ağırlıklı bebeklerdi.

'OCAK DAHA YOĞUNDU'
* 1 ayda 47 bebek ölümü çok değil mi?
Doğum oranına göre bakarsanız çok değil. Bizim hastanenin bir aylık doğum oranı başka hastanelerin bir yıllık doğum oranına eşit. Temmuzda çok doğum oldu, çoğu riskliydi, dolayısıyla çok bebek ölümü oldu gibi görülüyor. Ama istatistiklere bakın, ocak ayında da çok doğum ve dolayısıyla ölüm vardı. Ama ihmal ya da enfeksiyondan değil, erken doğdukları için.

* Ailelere bebeklerinin yaşama şansının çok yüksek olmadığını yeterince anlatamadınız mı?
Anlattık, onlar da biliyorlardı. Ama şimdi televizyonlara çıkıp 'benim bebeğim bir kilo olmuştu, çok sağlıklıydı' diyorlar. Bir kilo bebek nasıl sağlıklı olur? Zaten çok riskli bebektir. Anne karnında enfeksiyon kapmış bebek var, annesi de biliyor, sonra televizyona çıkıyor ve 'hastaneden enfeksiyon kaptı' diyor. Belki acıları onlara bunları yaptırıyor. Ama biz saatlerce o ailelerle konuştuk, bebek kaybetmek kolay değil biliyoruz ama riskleri anlatmıştık.

Bebek Ölümleri dosyasını tıklayınız