kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uyku apnesi kalp kirizi ve erken ölüm riskini arttırıyor

Dr. Ece Hattat
08.08.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Uyku apnesi kalp kirizi ve erken ölüm riskini arttırıyor
Geceleri çok horluyor ve belirli aralıklarla uyanıyorum. Doktorum sorunumun uyku apnesi olduğunu söyledi. Doğru olabilir mi? Müzeyyen K./Eskişehir

Uyku apnesi bu köşede en çok ilgi gören konulardan biri. Gece horlamalarına eşlik eden solunum durmaları, pek çok kişinin ortak sorunu. Uyku apnesinin kişiyi sabah yorgunluğu, konsantrasyon güçlüğü, hafıza problemleri, yüksek tansiyon ve depresyona daha yatkın hale getirdiği biliniyor. Ancak sorun bununla da bitmiyor. Yeni yapılan bir çalışma, uyku apnesinin ölümcül olabileceğini gösterdi. Wisconsin Sleep Cohort'un bin 500 kişide 18 yıl boyunca uyguladığı araştırmaya göre; uyku apnesi hastalarında 3 kat daha fazla erken ölüm riski bulunuyor. Risk, uyku apnesi tedavi edilmedikçe artıyor. Uyku apnesine bağlı bir kalp rahatsızlığından ölme riski ise; uyku apnesi sorunu olmayanlara göre 5 kat fazla. Ancak erken önlem alarak ve doğru bir tedavi planı uygulayarak uyku apnesine bağlı kalp hastalığı ve erken ölüm riskini azaltabilirsiniz. İşte yapabilecekleriniz:

BU ÖNERİLERE DİKKAT!

* Uyku apnesi problemi sigara içenlerde 3 kat daha fazla görülüyor. Bu nedenle sigarayı bir an önce bırakın.

* Alkol tüketiminizi azaltın, mümkünse hiç kullanmayın. Akşam yemeklerinde veya yatmaya yakın alkol almayın.

* Sağlıklı bir kilo aralığında kalın. Fazla kilolarınızı vermek için uygun bir beslenme ve egzersiz programı uygulayın.

* Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon probleminiz varsa; uyku apnesine daha yatkınsınız demektir. Bu sorunlarınızı doktorunuzun tavsiye edeceği ilaçlar ve sağlıklı beslenmeyle kontrol altında tutun.

* Boğaz yapınız dar veya boyun çevreniz genişse, bu soruna yakalanma olasılığınız fazladır. Uzman bir hekime başvurarak, bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenin.

* Ailenizde uyku apnesi sorunu olan bir yakınız varsa, bu sorun sizde de oluşabilir. Bu durumda yakınlarınızdan uykunuzda horlama ve solunum durması olasılığına karşı daha dikkatli olmalarını isteyin.

* 65 yaşını geçtiğinizde uyku apnesi riskiniz 2-3 kat artacak. Yaşınız ilerledikçe bu soruna karşı daha uyanık olun.

* Eğer geceleri şiddetli bir şekilde horluyorsanız, eşiniz ya da yakınlarınız uykunuzun kısa süreli kesilmelere uğradığını belirtiyorsa, gündüzleri kendinizi aşırı derecede yorgun hissediyor ya da baş ağrıları ile uyanıyorsanız; hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.