kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek

IMF: Cari açığa dikkat edin Hükümet: Bu sizin eseriniz

IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun yüksek cari açıktan dolayı oluşan zafiyete dikkat çeken açıklamasına, Bakan Şimşek, "Cari açık, IMF programının bir yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır" diyerek tepki gösterdi..
Türkiye'nin yıl sonunda 50 milyar dolara ulaşması beklenen cari açığı, hükümet ile Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) karşı karşıya getirdi. IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun yüksek cari açığa dikkat çeken açıklamasına hükümetin yanıtı sert oldu. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF programının cari açık sorunun çözmediğini, aksine cari açığın IMF programının yan ürünü olarak ortaya çıktığını savunarak, bundan IMF'yi sorumlu tuttu. Türkiye ile 1999-2008 arasında gerçekleştirilen üç stand by anlaşmasının (1999-2002 2005 programları) sonuçlarını değerlendiren Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu'nun, "Ekonomik büyümedeki artış, enflasyon ve kamu borçlarındaki düşüş bankacılık sistemindeki yeniden yapılanmaya karşılık, büyük ve genişlemeye devam eden cari açıktan dolayı kayda değer dış zaafiyetler, yerinde durmaya devam ediyor" açıklamasına, hükümetin yanıtı gecikmedi.

2001 KRİZİNDE IMF YOK MUYDU?
IMF açıklamasında, mevcut zor küresel finans ortamı gözönüne alındığında Türkiye ile devam eden bir program angajmanında yarar görüldüğü ifadeleri de yer alıyordu. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF'nin önceki günkü değerlendirmesine yanıtını dünkü Anadolu Ajansı (AA) ziyaretinde verdi. Şimşek, açıklamalar hatırlatıldığında, ne kadar iyi tasarlanırsa tasarlansın hiçbir programın güçlü ve reformcu bir hükümetin yerini alamayacağını söyledi. IMF'nin varlığının, piyasalar açısından kısa vadeli bir rahatlama unsuru olarak görülebileceğini belirten Şimşek, IMF olsun olmasın, esas faktörün, programın sahiplenilmesi ve kararlı bir şekilde uygulanması olduğunu ifade ederek, "2001'deki krizde IMF programı yok muydu?'' şeklinde konuştu.

KERAMET HÜKÜMETTE
Kendilerinden önce yapılan 17 programın kalıcı kazanımlar edindirmediğinin ortada olduğunu belirten Şimşek, "Eğer son 2 program çerçevesinde Türkiye önemli bir değişimden, gelişimden geçtiyse, birtakım kırılganlıklarını azalttıysa, bunda hükümetin bunu sahiplenerek, arkasında güçlü bir iradeyle durması vardır. Yani keramet hükümetin kararlı uygulamalarında" dedi. IMF programının, Türkiye'de cari açık sorununu çözmediğine dikkati çeken Bakan Şimşek, "Tam aksine cari açık, IMF programının bir yan ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Yüksek tüketim ve yatırım harcamaları cari açığı artırmıştır" dedi. Cari açığın Türkiye'nin karşı karşıya olduğu çok önemli bir sorunu olduğunu yineleyen Şimşek, ''Bunu ciddiye alıyoruz. Ancak bunun kolaycı bir çözümü yok'' dedi.