kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Olimpiyat coşkusu başladı

Yeni Haber
29. Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan Çin, olimpiyatları bu akşam muhteşem bir törenle açtı. Bugüne kadar sır gibi saklanan açılış töreni binlerce davulcunun Çin tarzı ışıklandırılmış davul gösterisiyle başladı. Gösteriye ülkedeki 56 milliyeti temsil eden çocukların Çin bayrağının göndere çekilmesi öncesinde stada girişiyle devam edildi. Gösteriler, 35 dereceye varan sıcaklıkta sisli ve nemli bir havada sürüyor. ..
Açılış töreninde stada ilk girecek takım 2004 Atina Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Yunanistan olacak. İkinci sırada Gine, üçüncü sırada Gine Bissau ve dördüncü sırada ise Türkiye stada girecek. Türkiye'nin bayrağını mili güreşçi Mehmet Özal taşıyacak.

* PEKİN OLİMPİYATINDAN KARELER

*PEKİN OLİMPİYATLARINDAN MUHTEŞEM AÇILIŞ

Türkiye'nin ardından sırasıyla Türkmenistan, Yemen, Maldivler, Malta Madagaskar, Malezya yer alıyor. 204 ülke ve bölgenin olimpiyat kafilesinin yer alacağı açılış töreninde Rusya 138., ABD ise 140. sırada boy gösterecek. Kurallar gereği de stada en son girecek olan Çin'in bayrağını NBA'deki Çinli basketbol yıldız Yao Ming taşıyacak.

3.5 saat sürecek törende 28 gösteri yapılacak. Törenin açılışta olduğu gibi havai fişek gösterileri ile son bulacak. Törendeki 47 stildeki prodüksiyon için 15 bin 153 kostüm kullanıldı. Çinli film direktörü Zhang Yimou'un yöneteceği törene ABD Başkanı George W. Bush'un da aralarında olduğu 80'e yakın devlet ve hükümet başkanı katılıyor.

'Kuş kafesi' olarak adlandırılan stattaki gösteriyi 160 bin kişi izliyor. İnşaatı 4,5 yıl süren stadyum 30 Haziran 2008'de açıldı. Açılış ve kapanış törenleri, atletizm ve futbol finallerinin gerçekleşeceği stat, 258 bin metrekare ve 91 bin seyirci kapasiteli.

Toplam 500.7 milyon dolar harcanan stadın yapımında 45 bin ton çelik kullanıldı. Çevredeki 2 bin 43 konut istimlak edildi. 2004 yılında inşaat, tahmin edilenden fazla masraflı olduğundan durduruldu. Tasarımda normalde olması gereken 9 bin koltuk ile 12 bin ton çelikten vazgeçildi. Olimpiyatların ardından Kuş Yuvası, Pekin (Beijing) Guoan futbol takımına devredilecek.