kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu

Adetten vazgeçilebilir!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Marmara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu; kadınların sadece tatilde değil, normal yaşantılarında da adet döneminden kurtulabileceklerini söyledi ve şöyle devam etti:

TIBBEN SAKINCASI YOK!
"Kadınlar bazı doğum kontrol yöntemlerini tercih ettikleri takdirde, korunmanın yanı sıra adetlerini de azaltabilir hatta bazen tamamen ortadan kaldırabilirler. Adet kadınlığın göstergesi gibi kabul edilip hayattaki en önemli şeylerden biri oluyor ve bu konuya gereğinden çok önem veriliyor. Özellikle yaz aylarında, kadınlar adetten vazgeçebilir. Bu; tıbbi olarak sakıncalı bir durum değildir. Kadının doğurganlığının devam ettiğini bildiğimiz sürece, adet olmaması bir avantajdır. Yeter ki; bunun geriye dönüşü olan basit bir olay olduğu bilinsin. Adetin pasif bir hareket olduğunu anlatabildiğimiz kişiler, adet kesilmesini daha rahat karşılıyor." Rahim içi sistemin vücudun hormonal dengesini etkilemediğini belirten Durmuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "En etkin doğum kontrol yöntemlerinden biri olan rahim içi sistemde, rahime yerleştirilen T şeklindeki özel plastik bir cismin içinde bulunan çok düşük dozdaki gestagen hormonu, rahim zarına etki ederek zarı inceltiyor. Zar inceldikçe, adet de azalıyor. Bir süre sonra yumurtalıkların faaliyeti aynen devam etmesine rağmen, rahim zarı kalınlaşamadığı için adet üretememeye başlıyor. Bu şekilde hem gebelikten korunuluyor, hem de adet kanamasında ciddi bir azalma oluyor. Bu da, özellikle yaz aylarında kadınlar için büyük avantaj sağlıyor. Rahat rahat denize giriyorlar, kıyafet seçiminde özgür oluyorlar.

KORKMAK ÇOK YERSİZ!

Bu yöntem aynı zamanda aşırı kanamanın sebep olduğu halsizlik, yorgunluk ve kansızlığı da önlüyor. Rahim içi sistem çıkarıldıktan sonra, 3-6 hafta içinde adetler tekrar başlıyor. Yani korkulacak bir durum yok. Kadınlar bize, 'Dengem bozulur mu' endişesiyle geliyor ama zamanla bu korkuları tamamen ortadan kalkıyor."