kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Op. Dr. Seval Taşdemir

Regli değil tatili erteleyin!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir tatilde reglinizi ertelemek yerine, tatilinizi regl tarihine göre ayarlamanızı önerdi ve şunları söyledi: "Eğer tatil, bir haftalıksa adetin geciktirilmesi sorun olmaz. Ancak bu her zaman uygulanacak bir yöntem değildir. Alışkanlık haline getirilmemelidir. Çünkü vücudun 28 gün içinde tekrarlayan düzenli hormonal döngüsü mevcuttur. Bunun en önemli göstergesi de, adet kanamalarıdır. Adeti ortadan kaldırmakla 28 gün içinde düzenli olarak tekrarlayan hormonların yükselip alçalmasını baskılamış oluruz. Bu baskılama uzun süreli olursa; kişinin hormonal dengesi de, psikolojik dengesi de bozulur.

KONTROL HAPI KULLANIN
Adeti geciktirmek için doğum kontrol haplarının ara verilmeksizin kullanılmasını öneren Taşdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğum kontrol hapı, adet kaç gün geciktirilmek isteniyorsa o kadar kullanılır. Doğum kontrol hapı bırakıldığında, kanama başlar. Ayrıca geciktirme gestagen hormonları ile de sağlanır. Bu hormonlar kullanılarak, adetin ikinci yarısı uzatılır."

KISIRLIK OLUŞUR!
Fazla gecikmelerin vücutta dengesizliğe neden olduğunu belirten Dr. Seval Taşdemir, "Kadınlara önerim; tatile göre regl ayarlaması yapmasınlar. Tatillerini regl dönemlerine göre ayarlamaya çalışsınlar. Sağlıklı olan budur" diye konuştu. Dr. Taşdemir, uzun süre ilaç kullanımının zararlarını ise şöyle sıraladı:
* Güneşle beraber ciltte lekelere ve çillere neden olabilir.
* Bir haftadan fazla süreli regl ertelemelerinde, vücudun fizyolojik yumurtlaması ve hormonal dengesi bozulur.
* Bu ertelemeyi takip eden adet dönemlerinde, adet düzensizliği meydana gelebilir.
* Vücuttaki fazla su, tuz tutumuna ve dolayısıyla da şişliğe neden olur.
* Hassas bünyelerde sinirliliğe ve asabiyete yol açar.
* Süresi 6 ay ile bir yıl arasında değişen geçici kısırlık yaratır.