kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ölüm Hastalığı

Tiyatro Festivali'nin Kare As'ı

16.05.2008
Tiyatroseverlerin merakla beklediği 16. Uluslararası Tiyatro Festivali dün başladı ve 4 Haziran'a kadar devam edecek. 70'ten fazla gösterinin izleneceği festival, dünyanın çeşitli yerlerinden sekiz tiyatro ve dans topluluğunu ağırlıyor. Festivalin favori oyunlarını, tiyatro camiasının önde gelen isimlerine sorduk..
Ölüm Hastalığı * * * * * * *
Operation: Orfeo * * * *
Geyikler Lanetler * * * * * *
Faust * * * *

Ölüm Hastalığı
Fransız aktris Fanny Ardant, Marguerite Duras'nın Ölüm Hastalığı adlı öyküsünü sahnelemek üzere İstanbul'a geliyor. Yönetmenliğini Berangere Bonvoisin'in üstlendiği oyun, Paris'te 30 kez kapalı gişe oynadı. İtalya, Amerika ve Kanada turnelerinin hemen ardından ise İstanbul Tiyatro Festivali'nde olacak. Üstün Akmen aşk, umutsuzluk ve kişisel acı üzerine olan bu yapıtı merakla beklediğini söylerken, Rengin Uz şöyle diyor: "Fransız Sineması'nın soğuk ve gizemli oyuncusu Fanny Ardant'ı hep François Truffaut'nun Penceredeki Kadın filmi ile hatırlarım. Ardant, bu yıl Tiyatro Festivali'nin yıldızı. Sanatçıyı canlı olarak, üstelik Marguerite Duras'nın öyküsünden uyarlanan oyunda izlemek bir ayrıcalık." Oyunu daha önce Paris'te izleme şansını yakalayan Yaşam Kaya, Fanny Ardant'ın olağanüstü performansı karşısında çok etkilenmiş olduğunu ve oyunu tekrar izleyeceğini söylüyor. Nedim Saban, Sumru Yavrucuk, Mehmet Birkiye ve Derya Alabora da Ölüm Hastalığı'nın festivalin en iddialı oyunlarından biri olduğu görüşünde birleşiyorlar. 25-26 Mayıs günleri saat 20.30'da Ses Tiyatrosu'nda sahnelenecek oyunun biletleri, 60 YTL ve 35 YTL. Öğrenci ise 15 YTL'den satılıyor.
(Aldığı oy: 7)* * * * * * *

Geyikler Lanetler
İtalya'nın önde gelen özel tiyatrolarından Arca Azzurra, Murathan Mungan'ın Mezopotamya Üçlemesi'nin son oyunu olan Geyikler Lanetler'i yepyeni bir yorumla sahneye taşıyor. Sahnede Arca Azzurra'ya gölge tiyatrosu L'Asina sull'Isola eşlik edecek. Rengin Uz, "Massimo Salvianti'nin uyarlamasını Riccardo Sottili sahneye koymuş. Yıllar önce beğenerek izlediğim Geyikler Lanetler'in kısaltılmış ve görsel olarak zenginleştirilmiş bu farklı ve İtalyan dilindeki anlatımını merak ediyorum," diyor. Nedim Saban ise bir Türk yazarın oyununun yabancı bir topluluk tarafından sahnelenmesinin çok önemli olduğunu söylerken, Gülriz Sururi, "Murathan Mungan'ın bu çok beğendiğim oyununu Arca Azzurra yorumuyla izlemek hoş olacak," diyor. Derya Alabora, Emre Kınay ve Sumru Yavrucuk'un da favori oyunlarından biri Geyikler Lanetler. 22 Mayıs Perşembe akşamı saat 20.30'da AKM Büyük Salon'da sahnelenecek oyunun biletleri, tam 40 YTL ve 25 YTL; öğrenci 15 YTL'den satılıyor.
(Aldığı oy: 6)* * * * * *

Faust
15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'ndeki Othello yorumuyla İstanbul seyircisinden tam not alan, tiyatro ve opera yorumlarıyla dünyaca tanınan Litvanyalı yönetmen Eimuntas Nekrosius ve topluluğu Meno Fortas bu sene de festivalin konukları arasında. Nekrosius ve topluluğu, geçtiğimiz yıl İtalya'da 'En Başarılı Yabancı Oyun' ödülünü kazanan Faust yorumluyla bir kez daha festival izleyicisiyle buluşuyor. Mehmet Birkiye "Aynı grubun ve aktörün ilginç bir Othello'sunu izlemiştik," diyerek bu oyunu merak ettiğini söylerken, Emre Kınay Faust'un festivaldeki en iddialı oyunlardan biri olduğu düşüncesinde. Diğer jüri üyelerimiz Zeynep Aksoy ve Derya Alabora'nın da festivalde en merakla bekledikleri oyunlardan biri Faust. 25 Mayıs Pazar günü AKM Büyük Salon'da saat 19.00'da sahne alacak oyunun bilet fiyatları, tam 40 YTL ve 25 YTL. Öğrenci ise 15 YTL.
(Aldığı oy: 4)* * * *

Operation: Orfeo
Çağdaş sanat dünyasının önde gelen isimlerinden Kirsten Dehlholm yönetmenliğindeki Hotel Pro Forma, yapıtlarıyla ses getiren Danimarkalı bir topluluk. Topluluk, müzikli tiyatronun en güçlü örneklerinden biri kabul edilen Operation: Orfeo ile festival seyircisiyle buluşuyor. Üstün Akmen, "Danimarka tiyatrosuna yabancı olmam bu tercihimin esas nedeni, ama Kirsten Dehlholm'un altına imzasını attığı her çalışmanın ses getirdiğini duymam da tercihimdeki önemli etken," diyor. Rengin Uz'un oyunla ilgili yorumları şöyle: "Çarpıcı bir koreografi ve müziğin büyüsü eşliğinde, sahne ve ışık tasarımı ile bütünleşmiş bir gösteri bekliyorum." Mehmet Birkiye ve Zeynep Aksoy da bu oyunu favorileri arasında sıralıyorlar. 30-31 Mayıs günleri saat 20.30'da AKM Büyük Salon'da sahnelenecek oyunun bilet fiyatları tam 40 YTL ve 25 YTL ile öğrenci 15 YTL olarak belirlendi.
(Aldığı oy: 4)* * * *

İstanbul'da Bir Dava
Kerem Kurdoğlu'nun yazıp yönettiği İstanbul'da Bir Dava, Garajistanbul yapımı bir Kafka uyarlaması... Yaşam Kaya, bu oyunun Kafka'nın akıl dolu yazım dünyasını tiyatro sahnelerine taşıdığını söylüyor. Nedim Saban: "Kafka'nın bu modern yorumu beni son derece ilgilendiriyor. Dava'nın İstanbul'da görülmesi gerekiyordu bence!" derken Gülriz Sururi de bu oyunu merakla bekleyenlerden. 18 Mayıs Pazar saat 20.30, 19 Mayıs Pazartesi saat 18.30 ve 20 Mayıs Salı saat 20.30'da Garajistanbul'da sahnelenecek oyunun koreografisi Candaş Baş'a, müzikler ise İmre Hadi'ye ait... Biletler 10 YTL.
(Aldığı oy: 3)* * *

Caligula
Eskişehir Şehir Tiyatrosu 1957 Nobel Ödülü sahibi Albert Camus'nün Caligula'sı ile festivale konuk oluyor. Yorum Ahmet Mümtaz Taylan'a ait. Oyun Caligula'nın binlerce yıl önce çıktığı yolculuğu anlatırken, Roma döneminden günümüze tüm zamanlarda ve tüm coğrafyalarda, sınırsız ve denetimsiz iktidarın sorumsuzca kullanımını ele alıyor. Jüri üyelerimizden Ali Poyrazoğlu Anadolu tiyatrolarına dikkat çekmek gerektiğini söylerken, Emre Kınay da festival programı içinde oyunu Caligula'dan yana kullanıyor. 28 Mayıs Çarşamba saat 20.30'da AKM Büyük Salon'da izlenebilecek olan oyunun bilet fiyatı ise 10 YTL.
(Aldığı oy: 2)**

İnsan Yazıyor
Ünlü koreograf William Forsythe ve Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Kendall Thomas, projeleri İnsan Yazıyor'u İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 60. yılına adamışlar. Performans süresince The Forsythe Company dansçıları, insan hakları ihlallerini güçlü bir beden diliyle anlatacaklar. Mehmet Birkiye, "William Forsythe ilginç bir koreograf ve Antrepo'da bir şey izlemek hoşuma gidiyor," derken Rengin Uz da İnsan Yazıyor'u merak ettiğini söylüyor. 23 ve 25 Mayıs'ta saat 20.30'da sahnelecek gösterinin bilet fiyatları, tam 60 YTL, öğrenci 20 YTL.
(Aldığı oy: 2)**

Kız Tavlama Sanatı
Bu oyun ilk kez 2000'de Amerika'nın önde gelen tiyatrolarından Goodman Theatre'da sahnelendi; Avrupa prömiyerini ise 2001'de Royal Court Theatre'da yaptı. Oyunun yazarı Rebecca Gilman, çağdaş Amerikan tiyatrosunun en parlak yazarlarından biri kabul ediliyor. Gilman'ın oyunlarındaki feminist yaklaşım, 21. yüzyıl kadınının hayatına yeni bir bakış getiriyor. Gülriz Sururi ve Sumru Yavrucuk, Kız Tavlama Sanatı'nı öneren isimler. Akbank Sanat Yeni Kuşak Tiyatro'nun oyunu 1, 2, 3 Haziran'da Talimhane Tiyatrosu sahnelenecek. Biletleri ise 10 YTL'den satılıyor.
(Aldığı oy: 2)**

Leonce ile Lena
Tiyatro Oyunevi, çağdaş tiyatroyu en çok etkileyen yazarlardan Georg Büchner'in Leonce ile Lena adlı oyunu ile 16 Mayıs Cuma ve 17 Mayıs Cumartesi saat 20.30'da Aziz Nesin Sahnesi'nde... Mahir Günşiray'ın sahneye koyduğu bu iktidar komedisi, toplumsal rollere bürünerek kendi iradeleri dışında verilen kararlara mahkum olan genç insanları anlatıyor. Jüri üyelerimizden Emre Kınay ve Derya Alabora, Leonce ile Lena'nın festivalin iddialı oyunlarından biri olduğu görüşünde. Biletler 10 YTL'den satışa sunuldu.
(Aldığı oy: 2)**

Noter
Yeşim Özsoy Gülan'ın kendi yazdığı Noter adlı oyun, bireyin bürokrasiyle burun buruna geldiği yegane kurumlardan biri olan bir noterde geçiyor ve devlet ile kişi arasındaki boşluklar, konu ediliyor. Yaşam Kaya, Galata Perform ve Yeşim Özsoy Gülan'ın, Türk tiyatrosunun çağdaşlaşmasını amaçlayan eserler ortaya koyduklarını söylüyor: "Galata Perform geçmiş sezonlarda olduğu gibi bu festivalde de yine ses getirecek." Nedim Saban'ın da favori oyunları arasında yer alan Noter, 21, 22, 23, 28, 29, 30 Mayıs ve 2 ve 3 Haziran tarihlerinde saat 21.00'de Galata Perform'da izlenebilir. Bilet fiyatları 10 YTL.
(Aldığı oy: 2)**

Üstün Akmen (Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Bşk.)
* Silinmiş Mesajlar
* Ölüm Hastalığı
* Kaygıların Yürürlükten Kaldırılması
* Operation: Orfeo

Zeynep Aksoy (Tiyatro eleştirmeni)
* Operation: Orfeo
* Faust
* Hikayeci
* Engin-ar

Derya Alabora (Oyuncu)
* Ölüm Hastalığı
* Faust
* Geyikler Lanetler
* Leonce ile Lena

Prof. Dr. Mehmet Birkiye (İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi, oyuncu)
* Faust J Ölüm Hastalığı
* Operation: Orfeo
* İnsan Yazıyor

Yaşam Kaya (Tiyatro eleştirmeni)
* Ölüm Hastalığı
* Noter
* Bir Medeniyet Entrikası
* İstanbul'da Bir Dava

Nedim Saban (Oyuncu)
* Ölüm Hastalığı
* Geyikler Lanetler
* Noter
* İstanbul'da Bir Dava

Emre Kınay (Oyuncu)
* Faust
* Geyikler Lanetler
* Caligula
* Leonce ile Lena

Gülriz Sururi (Oyuncu)
* Geyikler Lanetler
* Kız Tavlama Sanatı
* Ölüm Hastalığı
* İstanbul'da Bir Dava

Ali Poyrazoğlu (Oyuncu)
* Hastalık Hastası
* Caligula

Rengin Uz (Posta gazetesi tiyatro eleştirmeni )
* İnsan Yazıyor
* Ölüm Hastalığı
* Operation: Orfeo
* Geyikler Lanetler

Sumru Yavrucuk (Oyuncu)
* Ölüm Hastalığı
* Geyikler Lanetler
* Sivas '93
* Kız Tavlama Sanatı
Haberin fotoğrafları