kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kirli sular kulak iltihaplanmasına neden oluyor

Yeni Haber
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Hilmi Gümüş, yaz mevsiminde çocukların yetişkinlere göre daha sık orta kulak problemleri ile karşı karşıya kaldığını bildirdi. Mersin'de, deniz sularının kirli olduğunu, havuzların ise yeterli düzeyde arıtılmadığı için kulak sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirten Op.Dr. Gümüş, bunun doğal bir sonucu olarak da dış kulak yolu iltihaplanmasına çok sık rastlanıldığını söyledi.

Yazın en sıcak günlerinin yaşandığına işaret eden Gümüş, bu dönemde insanların serinlemek için deniz ve havuzu tercih ettiğini hatırlattı. Gümüş, ardından da daha önce geçirilmiş bir kulak rahatsızlığı olanlarla; dış ve ortak kulağında problemi olan kişilerin havuz ve denize girerken çok dikkatli olması gerektiğini tavsiye etti.

Gümüş, havuz ve deniz suyunun kulağa girmesi sonucunda da, kulak tıkanıklığı ve kulak iltihaplanmasına neden olabileceğini anlattı. Gümüş, söz konusu iltihaplanmaya kirli sularla birlikte havadaki nemin de etkili olduğunu savundu. Dış kulak yolunda normal olarak bulunan kulak salgısının, havuz veya denize girildiğinde ıslanıp şiştiğini, bu durumun da dış kulak yolunu kapattığını belirten Gümüş, bunun doğal bir sonucu olarak da mikropların üremesine elverişli bir ortam oluştuğunu, bakteri veya mantarlara bağlı dış kulak yolu enfeksiyonlarının oluştuğunu söyledi. Gümüş, bu durumda genellikle tıkanıklık ile birlikte kulak önünde basma ile oluşan ağrı, akıntı ve şişlik oluşabildiğini belirterek şunları söyledi: "Bu durumda su ile temastan kaçınılmalı. Eğer bir deniz veya havuz sonrası kulakta bir rahatsızlık hissediliyorsa, dolgunluk, hafif ağrı veya işitme ile ilgili bir problem varsa, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır."

Özellikle çocukların dalmayı çok sevdiklerini belirten Hilmi Gümüş, her dalma ve çıkmayla birlikte çocukların suyu büyüklerden biraz daha fazla yutabildiğini, denizdeki suyun da yanlış bir hareketli kulağa kaçabileceği uyarısında bulundu. Bu suyun da genzi tahriş ederek orta kulağın havalanmasını bozabileceğini anlatan Gümüş, bu nedenle yaz mevsiminde çocukların yetişkinlere göre daha sık orta kulak problemleri ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Kulağın; kulak çöpü, anahtar veya bükülmüş kağıt mendil gibi araçlarla temizlenmeye çalışıldığında mevcut kirin kulağın iç kısmına; zara doğru itildiğini belirten Op.Dr. Gümüş, çok ince ve hassas olan dış kulak yolunun derisi ve kulak zarının bu tür durumlarda kolaylıkla zedelenebileceğini sözlerine ekledi.

İHA