kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ERGUN BABAHAN

CHP'nin sivil tavrı

CHP, sivil-asker ilişkileri konusunda ikircikli bir tavır içinde.
27 Nisan Muhtırası'na sahip çıkan CHP, şimdi canına yönelik dört saldırıdan kurtulmuş bir generale alındığı belirtilen zırhlı araç üzerinden demokrasi mücadelesi veriyor.
Demokrasi demek doğru değil, daha çok laiklik mücadelesi veriyor.
CHP'li Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin altındaki anlam, "Genelkurmay yönetiminin lüks bir otomobil karşılığı laiklik mücadelesinden" vazgeçtiğidir ki, bu tehlikeli, tahrikkar ve ayıp bir yaklaşımdır.
Sivil-asker ilişkileri, askerin demokratik bir toplumdaki rolü konusundaki görüşlerimiz nettir.
Ancak Türkiye'nin çok zorlu bir coğrafyada, caydırıcılık isteyen güçlü bir orduya ihtiyacı olduğu da bir o kadar nettir.
O nedenle, askerin sık sık açıklama yapması doğru bir durum değildir ama askeri sürekli olarak açıklama yapmaya zorlamak da yanlıştır.
Yüksek Askeri Şura toplanmış ve bu yıl ihraca yönelik bir karar almamıştır.
Bu her dönem yapılan bir değerlendirmedir. Bu kararı gizli bir pazarlığa bağlamak hem yanlış, hem kurumlar açısından yıpratıcıdır.
YAŞ'ın yargı yolu açık olmadan aldığı ihraç kararlarını sorgulamak, tartışmaya açmak yerine "Niye ihraç olmadı" diye yakınmak, demokrat, hukuka saygı duyan bir tavır değildir.
İnsanların yıllarca emek verdiği bir meslekten ilişiklerinin bir gecede kesilmesi ağır bir karardır.
Bu karara karşı hiçbir yargı yolunun açık olmaması, kendisine hukuk devleti diyen bir ülkede kabul edilemez bir durumdur.
Askeri yargı yolunun açılması, bu tip kararların bir yargı süreci sonucunda verilmesi hukuka daha uygun olacaktır.
Dünyanın hızla değiştiği, yargının önem ve anlamının giderek ağırlık kazandığı bir ortamda, muhalefetin sorgulaması gereken, kararların hukukiliği olmalıdır.
Türkiye'ye yıllarca hizmet etmiş, sayısız kez suikast tehlikesi atlatmış insanları, bir otomobil yüzünden tartışılır hale getirmek en azından ayıptır.
Bu ülke, kendisine hizmet eden insanları emekliliğinde onuruyla yaşatacak güce sahiptir ve bu olanağı sunmak devlet için aynı zamanda bir zorunluluktur.