kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tüp bebekten sonra tüp köpek

Yeni Haber
İnsanlarda başarılı olan tüp bebek yönteminin, hayvanlarda da uygulanmaya başladığı belirtildi.

Bursa'da Özel Animalium Hayvan Polikliniği, tüp köpek yöntemini geliştirmeyi amaçlıyor. Tüp köpek yönteminin şimdiye kadar sadece veterinerlik alanında yapıldığını ve konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen veteriner hekim Gülnur İşmal, tedavinin yaygınlaşması halinde insanlar gibi hayvanlarda da tüp bebek yönteminin gelişeceğini söyledi.

Tüp köpek için uygulanan yöntemin tüp bebekle hemen hemen aynı olduğunu söyleyen İşmal, "Dişideki ilaçla uyarım sonucu birden fazla oluşan yumurtalarla erkekteki sperm hücreleri vücut dışında, ancak vücut sıcaklığında 48 saat içinde döllendirilip tekrar anneye yerleştiriliyor. Başarı oranı ilk uygulamada yüzde 40 gibidir. Dişi köpekte yumurta sayısı insanların 8 ile 10 katı olması sebebiyle başarı oranı çok daha yüksektir. Ayrıca farklı köpeklerin spermleri ile anneyi döllemek mümkün olacağından daha sağlıklı yavrular almamız mümkün olmaktadır. Biz bu yöntemi hastanemizde bulunan aletlerle yapabiliyoruz. Köpeklerimizi önceden tedavi ediyoruz. Uygunluğunu kontrol ettikten sonra gerekli uygulamaları yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Tüp köpek maliyetinin bin dolardan yüksek olduğunu belirten İşmal, kendi köpeğinden yavru isteyen vatandaşların bu yönteme rağbet ettiğini söyledi.

İHA