kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'IMF ile yeni anlaşma piyasaları sakinleştirir'

Wall Street Journal, Türk ekonomisinin yıllık yüzde 6.5'lik büyümesine rağmen 43 milyar dolarlık cari açığın tehdit oluşturduğunu yazdı..
ABD'nin etkin gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Türkiye'nin IMF ile yeni bir anlaşma yapmasının piyasada sinirleri yatıştırmaya katkıda bulunacağı ileri sürdü. Gazetede yayımlanan haberde Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in IMF ile "teknik görüşmelerin bir ay içinde tamamlanacağı" açıklamasına yer verildi. Wall Street Journal'ın "Müslüman Ülkesi, Kaplanların Saflarına Katıldı" başlığıyla verdiği haberde, Türk ekonomisinin yıllık yüzde 6.5'lik büyümeyle çok dinamik olduğuna işaret edilirken, diğer yandan da büyüme hızının düşmesi ve büyüyen cari açığın tehdit oluşturduğuna işaret edildi. Gazeteye demeç veren Devlet Bakanı Şimşek de, "Biz daha çok rekabet, verimlilik ve yenilikten yanayız. 1930'lardan kalan devletçi ve içe dönük kafa yapısı olanlar ise, bunu anlayamaz" dedi.

PARA KAZANIYORLAR
"İnanç, bir devlet meselesi değil, kişisel meseledir" ifadesini kullanan Şimşek, AKP'nin ekonomik politikasının başarısının çok kolay bir biçimde ölçüldüğünü belirterek "İnsanlar para kazanıyor" şeklinde konuştu. Wall Street Journal, Türkiye'nin ekonomisinin hâlâ sorunları olduğunu, en büyüklerinden birini de 43 milyar dolar civarındaki cari açığının oluşturduğunu belirtirken, Şimşek'in açığı büyük ölçüde enerji maliyetlerine bağladığına da dikkat çekti. Gazete şunları yazdı: "Birçok yatırımcı şimdi Türkiye'nin, IMF ile yeni bir anlaşmaya varıp varamayacağını görmek için bekliyor. Sayın Şimşek de, Türkiye'nin IMF'nin parasına ihtiyacı olmadığını, 2002'de var olan 23.5 milyar dolarlık borç stokunun yarısından fazlasını geri ödediğini söylüyor. Ancak yeni bir anlaşma, piyasadaki sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur. Müzakereleri yürüten Sayın Şimşek ise, teknik görüşmelerinin 'Bir ay içinde' tamamlanacağını söylüyor."

SORUN DEVAM EDİYOR
WSJ ise, AKP'nin iktidarda geldiği 2002'den bu yana ihracat ve yabancı yatırımlarda sağlanan büyümeye dikkat çekerken büyük bir düşüş göstermesine karşın enflasyonun bir sorun oluşturmayı sürdüğünü, büyümenin hâlâ güçlü olsa da yavaşladığını kaydetti. WSJ, AKP'nin iktidara geldiğinde IMF programını reddetmek yerine benimsediğine işaret eden gazete, bu çerçevede Şimşek'in "Piyasada çok kuşku vardı" sözlerini de aktardı. Şimdi ise kuşkuların önemli ölçüde ortadan kalktığını belirten gazete, TÜ- SİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel'in de, AKP'nin son altı yıldaki ekonomik politikasını "mükemmel" olarak nitelediğini ancak Birçok TÜSİAD üyesinin, AKP konusunda gizli bir İslamcı gündeminin olduğu konusunda hâlâ kaygılandığını" da söylediğine dikkat çekti.
Haberin fotoğrafları