kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Stat ismi satışına geç başladık yıllık gelirde Almanları yakaladık

Fatih Atalay
G.Saray'ın Aslantepe stadının isim hakkının satışı tartışılırken, dünyada bu trend son 10 yılda başlamış, 33 takımın stadının isim hakkı satılmıştı. Yıllık gelirde ise yaklaşık 5 milyon dolarla Cimbom, Bayern Münih hariç Alman kulüplerini yakaladı..
Seyrantepe'de yapımı süren Galatasaray'ın yeni stadyumunun isim haklarını Türk Telekom'un 10 yıllığını satın alması futbol camiasına deyim yerindeyse 'bomba gibi düştü'. Cimbom bu rakamla pek çok Alman futbol kulübünün yıllık stad isim hakkı gelirini sollarken İngiliz ve ABD'li külüplerin gerisinde kaldı. Stad isim hakkında en yüksek rakamları İngiliz Arsenal ve Alman Bayern Munichen kasasına koyuyor.

EN UZUN ANLAŞMA ALLİANZ'IN
Emirates Airlines 2004 yılında imzalandığı anlaşmaya göre 15 yıllığına Arsenal stadyumun isim hakkını elde etti. Emirates ayrıca Arsenal'in 8 yıllık forma reklamına da sahip olacak antlaşma sonucunda Arsenal'in kasasına toplamda 100 milyon Pound (yaklaşık 194 milyon dolar)ödeme yapacak. Bayern Münih da Allianz ile yaptığı 30 yıllık anlaşmayla yaklaşık 279 milyon dolar alıyor. Aslantepe'ye yıllık 5 milyon dolarlık isim hakkı ödeyeceği öğrenilen Türk Telekom böylece Türkiye'de bir stadyuma ismini veren ilk şirket olma özelliğine de sahip oldu. Türk Telekom Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmiş olsa da aslında şirketler 1990'lı yılların son yarısından itibaren stadyumlara isimlerini verebilmek için milyon doları gözden çıkarmaya başlamıştı. Dünyada 33 futbol takımı bugüne kadar stadyum isim haklarını şirketlere sattı. Sadece Almanya'da 10 stadyumun isim hakkı şirketlere satılmış durumda. Almanya'yı 7 stadla İngiltere, 4'er stadla Finlandiya ve Hollanda izliyor. Bu arada Türk Telekom yaptığı açıklamada iştirak şirketleri aracılığıyla önümüzdeki günlerde diğer futbol kulüpleri ile de yeni anlaşmalar yapacağını bildirdi.
Haberin fotoğrafları