kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yargıtay'dan ‘Meşhur' kriteri

Yeni Haber
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla manevi tazminat talebiyle dava açan İbrahim Tatlıses'e mahkemenin verdiği tazminat miktarını fazla buldu. Daire, özel hayatı ile tanınan ve bilinen bir kişiye daha az tazminat ödenmesi gerektiğini belirtti.

Ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses, bir gazetede hakkında çıkan bir yazıdan dolayı kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla Sarıyer 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, yazılan yazıda Tatlıses'in kişilik haklarına saldırıda bulunulduğunu ve bu nedenle yazıyı yayınlayan gazetenin Tatlıses'e 6 bin YTL manevi tazminat ödemesi gerektiğine karar verdi.

Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, kamuoyunda özel hayatı ve yaptıklarıyla yer alan kişiye daha az tazminat ödenmesi gerektiğine karar vererek, tazminat miktarının 3 bin YTL ye indirilmesi gerektiğine karar verdi.

Kararda şöyle denildi: "Davacının, yazılı ve görsel basında özel hayatı ile tanınan ve bilinen bir kişi olması, tarafların sosyal ve ekonomik durumları gözetildiğinde; mahkemece hükmedilen tazminat, fazladır. Mahkemece, daha alt düzeyde manevi tazminat takdiri gerekir. Ancak bu yanılgının giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirecek nitelikte olmadığından HUMK'nun 438/7. maddesi uyarınca, davacının manevi tazminat isteğinin 3.000,00 YTL (3.000.000.000 lira) olarak kabul edilmek suretiyle kararın düzeltilerek onanması gerekmiştir"

Yargı çevreleri, bu kararın emsal olacağına dikkat çekerek; yaptıkları işler nedeniyle hem özel hayatları, hem de iş hayatları ile sık sık kamuoyu gündemine gelen kişilere ödenecek tazminat miktarını etkileyecek nitelikte bir karar olduğunu vurguladılar.

(ANKA)