kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

FT: Dolar Türk lirasına karşı %53.7 değer kazanmalıydı

Yeni Haber
Türkiye, Meksika ve Brezilya gibi önemli yükselen ekonomilerin para birimlerinin dolara karşı aşırı biçimde değer kazandığına dikkat çekiliyor.

Financial Times gazetesi, "Türk lirası dolara karşı yüzde 45.5 değer kazandı. Halbuki paritenin korunması için doların yüzde 53.7 oranında yükselmesi gerekirdi" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Yatırım Editörü John Austers imzalı analizinde düşük faizle borçlanarak yüksek getiri sağlayan araçlara yatırım yapılması anlamına gelen "carry trade"nin yükselen piyasalara devam eden ilgisine vurgu yaptığı haberinde doların Türkiye ve Meksika gibi ülkelerin para birimlerinin dolara karşı kazandığı değere dikkat çekiliyor.

Bu çerçevede gazete, Meksika'nın enflasyona karşı mücadele edebilmek amacıyla faiz oranlarının yüzde 8'yi bulduğuna bunun da "carry trade" yapanlarına cazip geldiğini kaydetti. Gazete ayrıca, bir doların artık 10 Meksika pesosunun altında işlem gördüğüne, halbuki, satın alma gücü paritesinin korunabilmesi için doların pesoya karşı 2002 yılından beri yüzde 18.7 oranında değer kazanması gerektiğine dikkat çekti.

Faiz oranlarının yüzde 13 ve yüzde 16.75 düzeyinde seyrettiği, Brezilya ve Türkiye gibi diğer yükselen piyasaların da, yıllarca "carry trade" yatırımcılarını çektiğini belirten gazete, Brezilya'nın para birimi realın, 2002 yılından beri dolara karşı yüzde 142 oranında değer kazandığının altını çizdi. Gazete, satın alma gücü paritesinin korunması için ise, doların yüzde 28 değer kazanmış olması gerektiğine işaret etti.

Financial Times Türkiye konusunda "Realdan farklı olarak ham madde ihracatı ile güçlendirilmiş olmayan Türk lirası ise, dolara karşı yüzde 45.5 değer kazandı. Paritenin korunması için ise, doların yüzde 53.7 oranında yükselmesi gerekirdi" diye yazdı.

İngiliz gazetesi, doların ticaret ağırlandırılmış endeksine göre doların altı aylık bir rekora doğru gittiği bir dönemde "carry trade" yapanların direncinin daha da "garip" olduğunu da belirtti.

(ANKA)