kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ATO'dan Yumurtalık uyarısı

Yeni Haber
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, dünyanın en önemli enerji terminaline dönüşen Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'nin, Yumurtalık'ı; kimin, hangi sektörde yatırım yaptığı net olarak bilinmeyen karmaşık bir yapıya doğru hızla sürüklediğini belirtti.

Baş, "Turizm Bölgesi ilan edilmesinden dolayı 5 yıldızlı otellerin yükselmesi beklenen Yumurtalık'ta, diğer yandan da petro-kimya tesisleri, rafineri ve tersanelerin yatırım hazırlıkları sürüyor. İmarsız kent örneği her geçen gün yeni bir yatırım yapılacağı haberiyle gündeme gelen Yumurtalık için öncelikle, turizm bölgesi mi yoksa sanayi bölgesi mi olacağını net şekilde ortaya koyan bir master planı gerekiyor." dedi.

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, BTC'nin kurulmasıya tüm dünyanın gözünü çevirdiği Yumurtalık'ın, plansızlığa kurban gitmesi konsunda ciddi endişeler taşıdığını ifade etti. Bölgede, aşırı derecede bilgi ve haber kirliliğinin yanı sıra çelişkiler yaşandığına dikkat çeken ATO Başkanı Şaban Baş, "Yayın organlarında sürekli Yumurtalık bölgesine, tersane, rafineri, petro kimya tesisleri gibi büyük yatırımları yapılacağına ilişkin haberler yer alıyor. Yatırımların içeriğine ilişkin bilgilere ise ne yazık ki ulaşılamıyor." diye konuştu.

Bölgenin ekonomisine yön veren Ticaret, Sanayi, Ticaret Borsası ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının gelişmeleri sadece basından izlediğine de işaret eden ATO Başkanı Şaban Baş Yumurtalık'ın gelişimine ilişkin endişelerini şöyle dile getirdi:

"Adana Ticaret Odası olarak, yurtiçi ve yurtdaşındaki yatırımcılarla sürekli diyalog halindeyiz. Bu diyaloglarımızda, doğal olarak bölgemize yatırım çağrısında bulnuyoruz. Bu yatırım çağrısına Yumurtalık bölgesini eklemekte güçlük çekiyoruz. Çünkü ortada net bilgi yok. Bu bilgi eksikliği, bölgenin sınır komşuları olan Hatay, Osmaniye, Ceyhan ve Kadirli'deki oda ve sivil toplum örgütleri için de geçerli. Yumurtalık bölgesinin sağlıklı gelişebilmesi için öncelikle bir master planı olması gerekiyor. Bu planda, kurulacak tesislerin sektörlere göre dağılımı ve sayısı, ne kadar istihdam sağlayacakları, istihdam edilecek çalışanların hangi eğitimden geçmiş olmaları ya da hangi eğitimi almaları gerektiğine kadar tümünün yer alması gerekmektedir. Bölgenin, yapılan yatırımların ardından tam kapasiteyle çalışması durumunda çevre ve insan sağlığına vereceği zararlardan, alınması gereken önlemlere kadar tüm ayrıntıların belirlenmiş olması şarttır."

ATO Başkanı Şaban Baş, Yumurtalık sahillerinin, Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Bölgesi ilan edildiğini de anımsattığı açıklamasında, "Bir yandan sanayi bölgesi hazırlığı, diğer yandan da turizme yönelik çalışmalar. İkisinin bir arada yürütüldüğü örnek, dünyanın hiç bir köşesinde yok. Tercihinizi ya sanayiden, ya da turizmden yana yapacaksınız. Yurtdışından gelen turist, petrol tankeri ya da arıtılmış da olsa sanayi atıklarının bulunduğu denizde yüzmek, güneşlenmek istemez." diye konuştu.

Şaban Baş, açıklamasının son bölümünde, Doğu Akdeniz Bölgesi'nin yatırım-istihdam gibi sorunlarını ortadan kaldırabilecek tarihi fırsat konumundaki BTC'nin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini, önlem alınmadığı taktirde plansız, kontrolsüz ve sağlıksız üretimden dolayı sürekli gündemde olan İstanbul'daki Tuzla tersaneleri örneğine dönüşebileceğinin endişesini yaşadığını da dile getirdi.

(CİHAN)