kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sahte belgeyle savaş

SADIK GÜLEÇ HABER MERKEZİ
Amerika'nın Irak'ta savaş başlatmasıyla ilgili yeni bir kitap kaleme alan Pulitzer ödüllü gazeteci Suskind şok edici iddialarda bulundu: Bush yönetimi Saddam ve El Kaide arasındaki ilişkiyi sahte bir mektup hazırlatıp dünyaya duyurdu.....
ABD'nin müttefikleriyle Irak'a girmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Bu sürede savaşı hazırlamak için atılan adımlar ve Irak'ın kitle imha silahları olduğuna dair kamuoyunu yanlış bilgilendirmesiyle ilgili sayısız kitap yayımlandı. En son kitapsa Pulitzer ödüllü gazeteci Ron Suskind'e ait "The Way of the World" (Dünyanın Yolu)... Suskind kitapta ABD Başkanı Bush, dönemin ulusal güvenlik danışmanı Rice ve CIA Başkanı Tenet'le ilgili ağır ithamlarda bulundu.

* Bush, Irak'ı işgali kafasına koymuştu. İngilizlerse taraftar değildi. İngiliz istihbarat servisi savaştan birkaç ay önce bir ajanı bölgede istihbarat toplamakla görevlendirdi. Ajan bu amaçla Irak istihbarat şefi Tahir Celil Habbush ile Ürdün'de bir araya geldi.

* Habbush, Saddam'ın kitle imha silahları olup olmadığını soran ajana, nükleer projelerin 2001'de durduğunu söyledi. Bilgiler İngiliz ve ABD istihbaratına geçildi. Tenet; Bush ve Rice'ı bilgilendirdi. Ancak "Habbush raporu" örtbas edildi ve savaş başladı.

SAHTE MEKTUP

*
Bush yönetimi Saddam ve El Kaide arasında bağ aradı, ancak bulamadı. "Sahte bir bağ" kurulması kararı alındı. CIA, Habbush'tan 11 Eylül eylemcisi Muhammed Atta'nın Irak'ta eğitildiğine dair mektup yazmasını istedi. Karşılığında da Habbush Ürdün'e yerleştirildi ve 5 milyon dolar ödendi. Mektup, İngiliz Sunday Telegraph gazetesine sızdırıldı ve yayımlandı. Tüm dünya da böyle bir bağ olduğunu sanmaya başladı.
Haberin fotoğrafları