kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ANKARA'DAKİ AVM'LERDE SİGARA SERBEST! Ankara'daki Ankamall Alışveriş Merkezi Müdür Yardımcısı Barış Özcan, sigara yasağına uymayan işletmelere sadece tebligat yapabildiklerini anlatarak şöyle konuştu: "İl Sağlık Müdürlüğü'nden konuyla ilgili seminer verilmesini sağladık. Bunun dışında belediye tarafından her gün denetim yapılıyor ama ceza kesildi mi bilmiyorum?"

Cezayı kafeler üstlendi sigara yasağı delindi

EBRU ERDOĞAN
19 Mayıs'ta yürürlüğe giren sigara içme yasağı nedeniyle AVM'lerdeki kafe ve restoranların müşterilerinde azalma olunca, işletme sahipleri cezayı cebinden ödeme yolunu seçti..
Alışveriş merkezlerinde (AVM) başlayan sigara yasağında tartışma sürerken bazı işletmelerde uygulama sona erdi. Kafe ve restoranlarda Temmuz 2009'dan itibaren yürürlüğe girecek sigara yasağına 'haksız rekabet' gerekçesiyle karşı çıkan AVM içindeki işletmeler, yüzde 50'ye varan oranlarda azalan müşterilerini geri kazanabilmek için, yasağa uymaktan vazgeçti. Sigara yasağını rafa kaldıran kafe sahipleri, bugüne kadar hiçbir para cezası almadıklarını belirtiyorlar. Özellikle Anadolu kentlerinde, sıcaktan bunalanların çekim merkezi olan alışveriş merkezleri, 19 Mayıs'ta yürürlüğe giren ve sigarayı yasaklayan 4207 sayılı yasa nedeniyle müşterilerini kaybetme sorunuyla karşı karşıya kaldı. Bu sıkıntıyı dile getiren alışveriş merkezlerinin yöneticileri, sonuç alamayınca, bazı AVM'lerde bulunan kafe ve restoran sahipleri ceza ödemeyi göze aldı; bazıları da işletme içinde sigara içilen bölümler oluşturdu.

'DENETİM NEREDEYSE YAPILMIYOR'
Adana'daki Galleria Alışveriş Merkezi'nin Müdürü Ahmet İşleker, işletmelerin sigara yasağını delmesinin önüne geçemediklerini söyledi. Ortak alanlar dışına müdahale edemediklerini dile getiren İşleker, "Daha önce sigara içilebilen bir bölüm yaptık. Ama diğer bölümlerde de sigara içilmesini önleyemedik. Müşterilerden bir şikâyet gelmiyor. Denetim de yok" diye konuştu. Galleria'da kendi sorumlulukları altında olan ortak alanlarda da sigara içildiğini ifade eden İşleker, şöyle devam etti: "Bu durumda vatandaş bizi şikâyet ederse biz de ceza alacağız. Ama uyarılarımız fayda etmiyor. Ceza yazmaya kalksak bizim muhasebemizde zaten böyle bir başlık yok. Nereye yazacağımızı, hangi kalemde göstereceğimizi bilmiyoruz."

'ŞİMDİYE KADAR CEZA ALMADIK'
İstinyePark'ta ismini vermek istemeyen, Türkiye genelinde yaygın olan bir kafe zincirinin yetkilisi de sigara yasağının, müşterilerinin sayısını ciddi oranda azalttığını söyledi. Cezaya razı olmak zorunda kaldıklarını dile getiren kafe yetkilisi şöyle devam etti: "Dışarıdaki aynı kafede sigara içilebiliyor olması nedeniyle haksız rekabet mevcut. 'Kimin ceza kesme yetkisi var, kimin şikâyette bulunması gerekiyor' hiçbir şey bilmiyoruz. Burada bütün işletmelerde artık sigara içiliyor, bugüne kadar da tek bir ceza almadık."