kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
CAHİT YAVUZ

Devir Nadal'ın devri

Tarih 2 Şubat 2004, Federer dünyanın 1 numaralı tenisçisi. O günden bugüne kortlarda sergilediği olağanüstü performans sayesinde, tüm dünyanın gelmiş geçmiş en önemli tenisçisi olarak anıldı. O bir beyefendi... O bir uzaylı... Nadal'a karşı Wimbledon finalini kaybettiğinde şöyle bir ifade kullanmıştım: "Nadal belki de bir devrin kapanmasına neden oldu." Evet, aslında Nadal, Federer'in 4 yıllık saltanatına, Wimbledon finalini kazandığı anda son vermişti.
İki hafta sonra yapılacak yeni sıralamada ATP yetkilileri bu sonucu açıklayacaklar. Federer belki hala dünyanın en güzel tenis oynayan tenisçisi, ama artık 1 numarası değil. Federercileri son birkaç aydır yeterince kızdırdığımı düşünüyorum. Ama herkes şunu kabul etmeli ki, tenis artık güç sporu. Güçlü olanın kazanma şansı, teknik olandan daha fazla. İşte bu değişim bence bir dönemin sona ermesi anlamına geliyor.

YETENEK YETMİYOR
Çift el backhand (el arkası vuruş) sert, güçlü darbelerle uzun ve açılı vuruşlar, rakibin oyununu bozmaya yönelik maç stratejisi, file önünde fazla zaman harcamayan, gösterişsiz, düz bir oyun anlayışı. Hızlı servis yerine taktiksel, sıçrayan, rakibe rahat vuruş şansı tanımayan servis atma şekli. İşte günümüz tenisinin en belirgin özellikleri.
Bir Federer hayranı olduğumu itiraf ederek şunu rahatlıkla iddia edebilirim: Federer yetenekleriyle hala 1 numara. Ama artık tenisin dünyadaki yeni versiyonunda sadece yetenekli olmak, 1 numara olmaya yeterli değil. Özellikle son dönemlerde vuruş hızını artıran bir Federer izlemiştik. Wimbledon'da Federer'in 'winner' vuruşları, Nadal'ın raketine, 140-150 kilometre hızla çarpıyordu. Ancak Nadal bu darbeleri, fitness salonunda edindiği kuvvet sayesinde hem bertaraf etti, hem de aynı süratte rakibine karşı 'winner' üretmeyi sağladı. İşte Federer'in sorunu da burada başladı.

DÖNÜŞÜ UZUN OLMAZ
Nadal kadar güçlü kas kuvvetine sahip olmayan Federer, bu tür güçlü vuruşlara karşı hassas tılsımlı dokunuşlarla yaptığı 'winner' vuruşlarını yitirdi. Daha sert ve hızlı vuruş yapma zorunluluğu risk faktörünü ortaya çıkarttı. Sonunda daha fazla hata yapan taraf oldu. Önümüzde Amerika Açık var. Hızlı kort Federer'e tekrar 1 numara olma şansı verebilir. Ama bu geri dönüş uzun süreli bir geri dönüş olmayabilir. Geçen hafta Cincinnati'de teknik kapasitesi sınırlı, İvo Karlovic'e yenilmesinin ardındaki en önemli sebep de bu idi. Güçlü vuruşlar..
Artık yeni kral İspanyol raket Rafael Nadal. Ve güçle tekniği birlikte kullanabilen bir raket çıkana kadar, o da Federer kadar olmasa bile, uzun soluklu bir taht keyfi süreceğe benziyor.