kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Edibe Sözen

AK Parti'den gençler için kanun taslağı

Ergun AKSOY / ANKARA
Genel Başkan Yardımcısı Sözen'in hazırladığı tasarıya göre yoksul öğrencilere dershane olanağı getiriliyor..
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Edibe Sözen tarafından hazırlanan Gençlik Kanunu, "Yoksulum dershaneye gidemiyorum" diyen öğrencilere ücretsiz dershane olanağı sağlıyor. Sözen, bir yıldır Alman modelini araştırdığını ve böyle bir yasa taslağı hazırladığını söyledi. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'na sunulan ve Ekim ayında TBMM'de ele alınması beklenen Gençlik Kanunu yasa taslağı şöyle:

ÖZEL DERSHANELER: Özel okul işletmelerinin, her sınıfta not ortalaması en yüksek 3 öğrencisi için parasız kontenjan ayırması ve bunları ücretsiz olarak okutması zorunludur. Özel dershaneler ve etüt merkezleri, Orta Öğretim Kurumları Giriş Sınavı ve Yüksek Öğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavına hazırlanmak için, dershaneye gitmesi maddi imkansızlıkları sebebiyle mümkün olmayan öğrencileri ücretsiz olarak eğitmek zorundadır. Bu öğrencilerin sayıca toplamı, bir dershanenin toplam öğrenci kontenjanının % 20'sidir. Dershaneler bu oranı tamamlayacak kadar, maddi durumu yetersiz öğrenci kabul etmek zorundadır.

ENGELLİLER: Devlet engelliler için ücretsiz, yeterli öğretim kurumları kurmak zorundadır.

KİMSESİZLERİN EĞİTİMİ: Anne ve babası hayatta olmayıp, başkaca bir akrabası yanında uygun koşullarda eğitim görme imkanına sahip olmayanlar devlet tarafından, yatılı- burslu olarak okutulur.

İBADET İMKANI: Devlet, gençlerin sağlıklı ve dengeli gelişimleri için, her seviyedeki okulda, her dine mensup öğrenciler için ibadethane alanı kurmakla yükümlüdür.