kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
EMRE AKÖZ

Terör eylemi 'görüntüden' ibaret değil ki!

Bir terör eyleminin amacını, diyelim ki bombanın öldürdüğü ve yaraladığı insanlardan ibaret sananlar var.
Yani: Terörist bombayı patlatacak. Ünlü bir kişi ya da sokaktaki masum insanlar ölecek. Medya bu olayı haber yapacak. Terör eylemini yapan ve/veya yaptıranlar da mesela TV'deki görüntülere bakarak sevinecek.
Keşke mesele bu kadar basit olsaydı.
Geçmişi kısaca hatırlayalım:
- Uğur Mumcu otomobiline yerleştirilen bombayla öldürüldü. Cenazesine on binler katılarak laiklik yanlısı sloganlar attı.
- Ahmet Taner Kışlalı'ya tuzak kuruldu. O da bombanın kurbanı oldu. Genelkurmay Başkanı Org. Hüseyin Kıvrıkoğlu, resmi yurtdışı gezisini yarıda keserek döndü ve cenazeye katıldı. " Şeriatçılar, laikleri öldürüyor " iddiası ortalığı inletti.
- Alparslan Arslan, Danıştay'a saldırdı. Öldürdüğü Mustafa Yücel Özbilgin'in cenazesinde hükümet üyeleri yuhalandı, " Türkiye laiktir, laik kalacak " sloganları atıldı.
Bu tip olaylar bize şunu gösteriyor: Ülkede siyasi gerginlik yaratmak isteyenler, genellikle aynı yolu izleyip " laik kesimden " birisini öldürüyor. Gerisi çorap söküğü gibi geliyor.
Yani o cinayetleri işleyenler, ortaya çıkacak tepkiyi gayet iyi biliyor. Peki, biz ne yapacağız?
Demek istediğim şu: Yukarıda örneklerini verdiğim türden terör eylemlerinin esas amacı 'öldürmek' değil. Kanlı görüntülerin medyada yer alması da değil.
Asıl büyük amaç; halkın cenazede göstereceği tepki, Genelkurmay'ın sert açıklamaları, gazetelerde çıkan yorumlar ve bunlarla birlikte bazı kesimlerin zan altında kalması.
Eğer teröristin esas amacı bu atmosferi oluşturmaksa; medya ne yapacak? Mesela " teröristler zaten bunu hedeflemişti " diyerek cenaze törenini vermeyecek mi? Genelkurmay'ın açıklamasını es mi geçecek? Mümkün değil!
Bir terör eylemini sadece " medya ve halk " denklemi içinde düşünmek olayı basitleştirmek olmaz mı?