kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Ağustos 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yüksek kan şekerini sakın ihmal etmeyin

Dr. Ece Hattat
05.08.2008
Bir rahatsızlığımdan dolayı tahlil yaptırdım. Bu arada kan şekerim yüksek çıktı. 30 yaşımdayım. Ne yapmam gerekiyor? Bu durum ileride başıma ciddi bir sorun açar mı? Murat Can/Van

Kalp krizi, felç, körlüğe kadar gidebilen göz problemleri, böbrek yetmezliği, sık sık tekrarlayan enfeksiyonlar, ayak veya bacağın cerrahi olarak kesilmesine kadar uzanabilen damar tıkanıklığı, enfeksiyon problemleri ve cinsel sorunlar... Ne kadar korkunç bir tablo değil mi? Bunlar günümüzde en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan şeker hastalığının potansiyel yan etkileridir. Şeker hastalığının özellikle erişkinlerde görülen formu olan Tip 2 diyabet özellikle 40 yaş sonrası ortaya çıkar. Ancak daha genç insanlarda hatta çocuklarda bile görülebilir. Bunun en büyük nedeni günümüzdeki yaşam tarzı yanlışlarıdır.

BESLENMENİN ÖNEMİ

Kilo fazlalığı olan, hareketsiz bir yaşam süren, kötü beslenen kişilerde şeker hastalığı daha sık görülür. Ailenizde yüksek tansiyon ve diyabet öyküsü varsa daha da dikkatli olmanız gerekir. Bu nedenle kilo fazlalığı, yüksek tansiyon, kötü kolesterol LDL fazlalığı, iyi kolesterol HDL düşüklüğü yaşıyorsanız kan şekerinizi de kontrol ettirmelisiniz.

BELİRTİLERE DİKKAT

Açlık kan şekeriniz 100- 125 arasında olduğunda diyabet öncesi dönemde olduğunuzu, 126 üstündeki rakamların şeker hastalığına işaret ettiğini bilmelisiniz. Bu tanının bir şeker yükleme testi ile kesinleştirileceğini de hatırlamalısınız. Özellikle yorgunluk, sık idrara çıkma, susuzluk, ağız kuruluğu, iştah artışı, aşırı kilo kaybı, el ve ayaklarda uyuşmalar, bulanık görme gibi sorunlar yaşıyorsanız kan şekerinizi kontrol ettirmelisiniz.