kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Ağustos 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Çıta neden çok aşağı indi?

Biliyorsunuz en büyük eleştiri konularından biri üç kez değiştirilen ihale şartnamesinin son şeklinde, istenen 2 bin 400 bayi şartının, 1000'e indirilmesiydi. Tüm dünyadan katılan pek çok şirket var ve sadece bir tanesinin bu kadar az bayisi vardı. Bayi sayısı önemli deniyor, çünkü bu o şirketin bu alanda ne kadar tecrübe sahibi olup olmadığını da gösteriyor.
Bu konuda ilginç bir eleştiri var. İsmini açıklamak istemeyen ama ihaleye giren önemli gruplardan birini temsil eden bir haber kaynağım şöyle anlatıyor:
'Şartnamede deniyor ki ihale ilan tarihinden geriye doğru son beş yıl içinde, asgari toplam 1 yıl olmak için yurt içinde ve yurtdışında en az bin adet bayiden oluşan bayi ağını ve 1 milyar YTL hasılatı belgelemek şart. Ama işin ilginç yanı, söz konusu 1 yılın hesaplanmasında, toplamı bir yıl olmak üzere, asgari bayi sayısını sağlayan bir ya da birkaç dönemdeki sürelerin toplamı esas alınacak. Bu ne demek biliyor musunuz? Sürekli bir yıla bile bakılmıyor. Firmanın faaliyeti kesintili olmakla beraber, belki bayi açmış ve bir kısmı hemen kapanmış da olabilir ama bayi sayarken bunlar da ekleniyor. Böyle bakarsanız, kim bilir belki bahsi geçen şirketlerin devamlı 500 bayisi dahi yoktur! Bir yandan da diyorsunuz ki bu iş ileri teknoloji ve deneyim gerektirir. Oysa ki çıta oldukça aşağıya indirilmiş vaziyette. Hangi ileri teknoloji ve deneyimden söz ediyoruz? Bu şartlar altında kamu zararı söz konusu olabilir.
Hakikaten anlayan varsa anlatsın. Bir taraftan deniyor ki ileri teknoloji gerektiren bir iş, ama bir taraftan da şartname öylesine esnetiliyor ki sanki bütün şirketler vasıfları ne olursa olsun katılabilir. Sizce bunda bir tuhaflık yok mu? Sonra ihaleyi biliyorsunuz en düşük teklif oranını veren şirket alacak. Peki ya bu teklif aşırı düşükse? Yani ihalede bunun ölçüsü de yok. Sırf ihaleyi almak için inanılmaz düşük teklif verildiğini düşünün sonra bir de alan şirketin işin gereklerini yerine getirecek nitelikleri oluşturamadığını...
Yanlış anlaşılmasın burada benim tek takıldığım konu hani hep kamu yararı deniyor ya, işte benim için önemli olan bu. Kamu zararı oluşmayacağına nasıl emin olunuyor bu durumda?
Sonra mesela şartnamede makine, teçhizat ve diğer ekipmandan söz ediliyor ancak kriterleri belli değil?