kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Anayasa değişikliği" uyarısı

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın uyarılarının ardından siyaset yeniden anayasa değişikliği tartışmaları ve siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılmasını tartışırken CHP'den AKP'ye "anayasa değişikliği' uyarısı geldi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, "Şu aşamada bu ortamda anayasa değişikliği tartışmalarının Türkiye'nin gündemine gelmesi, Türkiye'nin yine aynı gerginlikte bir dönemi yaşaması demektir" dedi.

Meclis'in, AKP hakkındaki kapatma davasının sona ermesiyle yeni yasama yılında da anayasa değişikliği tartışmalarına odaklanması beklenirken CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, ANKA'ya yaptığı açıklamada, AKP'yi anayasa değişikliği konusunda uyardı. AKP'nin yeni dönemde siyasi parti kapatmalarıyla ilgili anayasa değişikliğini gündeme getirmek isteyeceğini belirten Okay, bu konuda MHP'nin de değişiklik önerisinin bulunduğunu hatırlatarak "Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinin değişikliği sonrasında AKP'nin kapatma davası süreci çok daha hızlandı. Yine siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 68 ve 69'ncu maddelerde yapılacak olası değişikliklerde cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı siyasal oluşumlara ya da bunları hoşgörüyle karşılayacak bir anlayışa giren olursa, türban yasasındaki değişikliklerdeki akibete uğrayabilir" dedi.

ANAYASALAR TOPLUMSAL MUTABAKATLA YAPILIR

Türkiye'nin 1 yıl gibi bir süreyi anayasa değişikliği tartışmalarıyla geçirdiğini hatırlatan Okay, şunları söyledi:

"Artık bu dönemde yeniden bir anayasa değişikliğini ele almak, toplumun ve siyasi partilerin böylesi gerginlik ortamında çatışmalar yaratır. Oysa konsensus noktasında toplumsal bir mutabakatla anayasalar yapılır. Kaldı ki anayasaların temelinde şu vardır; anayasalar geçmişe bakıp geçmişten ders çıkarıp geleceğe yönlendiren belgelerdir. Her önünüze çıkan olaya karşı anayasayı engel görmek yerine anayasanın içeriğine sadakatla görevi sürdürmek gerekir. Anayasayı niye değiştirmek için yola çıkıyoruz? Anayasayı şu anki MHP'nin önerisiyle laik hukuk düzenine aykırı eylemlerin odağı olabilecek bir siyasi partinin siyasetten yasaklanmasını önlemek için. Bu siyasi partiler bu anayasa çerçevesinde kurulduğuna göre, anayasaya sadakat yükümlülüğünü yerine getirmeyi niye düşünmüyorlar?"

DEĞİŞİKLİK TARTIŞMALARI BİR YIL DAHA KAYBETTİRİR

Yeniden anayasa değişikliği tartışmalarının Türkiye'ye bir yıl daha kaybettireceğini, Türkiye'nin artık gerçek gündemi olan işsizlik, enflasyon gibi sorunları tartışması gerektiğini kaydeden Hakkı Süha Okay, "Anayasa tartışmalarında AKP kendisine göre bir anayasa hazırlamış, oluşturmuş hatta etlendirmiş, "etlendirdiğimiz, omurgası belli anayasayı beğeninize sunuyoruz' diyor. Böyle bir anayasa çalışması olmaz, anayasaların uzlaşma metni olması lazım. Çok şikayet edilen 12 Eylül anayasasının yarıya yakın maddesi değiştirilmiştir. Değiştirilen süreçte de parlamento içerisinde uzlaşma komisyonu oluşturulmuştur. Parlamentoda grubu bulunan her siyasi partiden eşit sayıda üye alınmıştır. Mutabakatla her madde değiştirilmiştir. Şu aşamada bu ortamda anayasa değişikliği tartışmalarının Türkiye'nin gündemine gelmesi, Türkiye'nin yine aynı gerginlikte bir dönemi yaşaması demektir" diye konuştu.

(ANKA)