kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Tartışmalar son derece yersiz"

Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretine ilişkin spekülasyonlara sert tepki gösterdi. Babacan, "Tartışmaları ben son derece yersiz görüyorum, ziyaretin özüne, başarısına gölge düşürecek yaklaşımlar olarak görüyorum. Tartışmaları tamamen bu ziyareti gölgelemeye, ziyaretin başarısını şimdiden engellemeye yönelik çok tatsız, yersiz girişimler olarak görüyorum" dedi.

Ali Babacan, Türkiye'yi ziyaret eden AB ülkelerinden Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine İran Cumhurbaşkanı Amedinejad'ın "Anıtkabir'e gitmek istemediği" yönündeki iddialara sert tepki gösterdi.

Babacan, İran'ın dünyanın gündeminde olduğunu, nükleer programına ilişkin tartışmaların sürdüğünü, çok önemli bir müzakere sürecinin tam ortasında bulunulduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Öylesine önemli bir süreçte ve böylesine önemli bir ziyaret öncesinde, ziyaret üzerinde ufak tefek detayları, formatı böyle olacak şöyle olacak tartışmaları, ben son derece yersiz görüyorum, ziyaretin özüne, başarısına gölge düşürecek yaklaşımlar olarak görüyorum. Görüşmeye odaklanmak gerektiğini düşünüyorum. Bunun haricindeki tartışmalar, tamamen bu ziyareti gölgelemeye, ziyaretin başarısını şimdiden engellemeye yönelik çok tatsız, yersiz girişimler olarak görüyorum. Bu konuların zaten iki ülke arasında görüşmesi yapılır, ziyaretin yeri, zamanı, formatı değerlendirilir ve karşılıklı mutakabat oluştuktan sonra tarih konusunda format konusunda gerekli açmalar yapılır. Şekilden öte öze dikkat etmeniz lazım, bu tür ziyaretlerde özü, içeriği önemlidir, zamanlaması önemli."

Ali Babacan, Türkiye gibi hem müzakere sürecinde İran'ın mutahatabı olan 6 ülkenin, hem de İran'ın ayrı ayrı güven duyduğu bir ülkede medya kuruluşlarının ziyarete gölge düşürmeyecek bir yaklaşım sergilenmesinin önemine vurgu yaptı.

(ANKA)