kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Ağustos 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Dr. Bingür Sönmez

Kalp ameliyatından üç hafta sonra seks başlar

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
03.08.2008
Memorial Hastanesi Kalp Cerrahisi Bölüm Bakanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sorularımızı yanıtladı:

* By-pass'lı ve yaşlı bir hastanız bu kadar iddialı yüzerken ona eşlik etmekten korkmadınız mı?
Gerçekten çok endişeliydim ama her türlü emniyet tedbirini aldım. Anjiyo yaptık, performans testleri yaptık. Bu aktiviteyi yapacak nadir insanlardan biri olacağına inandım. Karşılığında by-pass'lı hastalara vereceği mesajın bu riskini göze aldım. Üç saat boyunca sandalda hemen yanındaydım. Paletlerim, dalgıç takımlarım hazırdı ve adım adım kürek çekerek izledim. Sonuçta by-pass'lı hastalar açısından yararlı oldu. Bunlar rehabilitasyon ve motivasyon çalışmalarıdır ancak çok özel by-pass'lılar ile yapılabilir. By-pass olan ya da olacak olan hastalara bu denemeler güç verir.

* Bu kadar spor yapan birinin neden by-pass olması gerekti? İnsanlar ne kadar düzgün yaşarlarsa yaşasınlar by-pass olabilir mi?

Kroner damar hastalığı birçok nedene bağlıdır. Spor bunu geciktirir ama genetik, yeme içme, stres çok önemli faktörlerdir. 'Spor yapıyorum' diye kalp hastası olmamak mümkün değil.

* By-pass olan hastalara neler yasaklanır?
Aslında çok yasağımız yok. Burada temel prensip by-pass olan hasta tamamen normal yaşantısına dönmesidir. Yaşının yaptığı her şeyi yapabilir. En ciddi yasak sigaradır. 1200 hastalık bir çalışmaya göre ameliyat öncesinde sigara içen hastaların yüzde 35'i ameliyattan üç ay sonra tüm yasaklara rağmen ne yazık ki sigaraya tekrar başlıyor. Bunun üzerinde duruyoruz. 'Lütfen sigara içmeyin' diye uyarıyoruz. Sigaraya başlayanlar kontrole gelmek istemiyor. By-pass olan bir hasta sağlıklı bir insan gibi ameliyattan sonra düzenli olarak kontrollerini yaptırmak zorundadır. Alt ayda bir kan yağlarına baktıracak, yılda bir efor testi yapacak, sık sık tansiyonunu ölçtürecek. Aynı şekilde kilo almayacak, stresten uzak duracak.