kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Türk halkı rakıyı genellikle balıkla ya da kebapla içiyor ama aperatif olarak pek tercih etmiyor.

Aydın Boysan: Rakı nikâhlı karımdır ötekiler ise kaçamak

Melis D. ÇALAPKULU
Rakı üstadı Aydın Boysan, tanınmış bir markanın yeni lezzetinin seçimini yaptı ve bu harman rakının tanıtımı sırasında dinleyicilerini hikâyeleriyle bol bol güldürdü. Tanıtımda rakıseverler, rakı mojito gibi kokteyllerle bu geleneksel içkinin farklı yüzünü de tanıdı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Aydın Boysan: Rakı nikâhlı karımdır ötekiler ise kaçamak
Tekel dönemi sona erip rakıda özel sektör dönemi başladığında, Efe, ilk dikkat çeken markalar arasında yer alıyordu. Markanın, klasik rakısından kısa süre sonra piyasaya sürdüğü yaş üzüm rakısı ise rakıseverler arasında oldukça popüler oldu. Efe deyince artık akla yaş üzüm gelir olmuştu. Oysa Efe Klasik markanın ilk gözağrısıydı... Ve böylece, üstat Aydın Boysan'ın seçimini yaptığı yeni içeriğiyle Efe Klasik'in baştan yaratılma süreci iki yıl önce başladı. Geçtiğimiz günlerde Efe'nin İzmir'deki fabrikasında lansmanı yapılan 'yeni Efe Klasik'in içeriği, harman tekniği ile oluşturulmuş. Ancak denenen onlarca çeşit arasından şu anki harmanın seçimi oldukça çetrefilli yapılmış. Aydın Boysan, bu yeni harmanın lansmanı sırasında yaptığı seçimi anlatırken, dinleyicilerini yine gülmekten kırdı geçirdi; rakıdan ve hanımından dem vurduğu esprileriyle... Konuşmaya başlarken gurme yazar Mehmet Yalçın, Aydın Boysan'ı 'hayat damıtıcısı' diye tanımladı ve "Ben bıyıkları yeni terlemiş bir delikanlıyken onun yazılarından rakı adabını öğrendim," diye konuştu. Boysan ise rakının hayatındaki önemini şu sözlerle anlatmaya başladı: "Ben 59 yıl önce İzmir'de evlendim. Ve eğer rakı içmeseydim evlenme teklif edemeyecektim." Ve söze erbabının rakıyı içme şeklini anlatarak devam etti: "Erbabı, rakı şişesini seyrederken hallenmeye başlar. Rakıyı bardağa neredeyse damla damla koyar. Sonra iyice koklar, ciğerler de nasibini alsın diye. Rakıdan yarım yudum alınır, ağızda dolaştırılır. Bu sırada dişlerin arasından hava çekilir ve rakı yutulur. Sonra ikinci yarı içilir. Yavaş yavaş, helezonik bir şekilde sallanır. Çünkü rakıdan en çok keyif alınan zaman, ağızla mide arasında yol aldığı zamandır." Boysan son olarak, yıllar içinde Türkiye'de iyileştiğini gördüğü tek şeyin rakıların kalitesi olduğunu söyleyip, "Rakı benim nikâhlı karımdır, diğer içkilerle kaçamak yaparım," diye espriyi patlattı.
Haberin fotoğrafları