kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ergenekon 'fırçacı devlet'in normal olmadığını gösterdi

- 'Kapatma davasına misilleme olarak Ergenekon deşifre ediliyor' iddiası da vardı. Dolayısıyla Ergenekon süreci etkilenir mi davanın sonucundan?
- İki savaş alanı, karşılıklı iki silah gibi görünebilir ama öyle düşünmemek lazım. Şöyle bir şey demek mümkün; Türkiye çok hızlı bir dönüşüm içinde ve bu dönüşüme uygun, demokratik bir siyasal kültüre ihtiyacımız var. Bu değişim risk yarattıkça birileri önlem alıyor. O önlemlerden biri AKP'yi kapatmaktı, ötekisi de Ergenekon'du. İkisi de bu toplumun değişmesine karşı dirençlerdi. Dolayısıyla iki süreç birbiriyle bağlantılıdır ama ikisi arasında süren bir savaş yok. Bu savaş, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve statüko arasındaki gerilimin sonucudur.

- MİT raporuna göre Baykal'ın adı da örgüt şemasında yer alıyormuş. Ergenekon'la ilgili olmayan kimse kalmadı neredeyse. Bu kadar ismin, bu kadar faili meçhul olayın bu örgütün eseri olması abartılı değil mi? Ne düşündürtüyor bu iddianame size?
- Kendi hesabıma şunu söyleyebilirim; verilen siyasi mücadele hukuka yansıdı! Yani bütün insanların bilmiş oldukları, hukuk alanı içinde de konuşulmaya başladı. O yüzden bütün bu isimlerin telaffuz ediliyor olması bence çok normaldir.

- İnanıyor musunuz Ergenekon meselesinin her şeyi çözeceğine, her şeyi aydınlatacağına?
- Şüpheciliği insan her zaman içinde saklamalı ama bence çok inanılmaz, önemli bir adım. Çok önemli bir ideolojik üretim merkezinin; kutuplaşma, kamplaşma, düşman yaratan bir odağın gayrimeşru olduğunu bu sayede göreceğiz. Yani artık o 'fırçacı' devletin mantıklı, makul olmadığını kabul edeceğiz. Şimdiye kadar Tansu Çiller'in 'Bu vatan için kurşun atan da yiyen de şereflidir' şeklindeki ağır laflarını kabul etmeyeceğiz. Veli Küçük'ün, Hrant Dink'in mahkemesinde bozuk para atan Kerinçsiz gibi adamların, bunları yapanların, bir sakladıkları olduğunu düşüneceğiz.

- Bu kadar çok ismin listede olması abartılı değil mi yani?
- Bence değil. Daha bunun içine girmemiş dünya kadar insan vardır. Sorun da bu; Ergenekon tamam örgüt ama daha çok bir zihniyet, bizim içimize kadar girmiş bir zihniyet, o fırçacı zihniyet! O zaman evet herkes girebilir, girsin de zaten...