kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yasa henüz çıkmadı, fazla elektrik üreten devlete bedavaya veriyor

İLİŞKİLİ HABERLER
Yasa henüz çıkmadı, fazla elektrik üreten devlete bedavaya veriyor
* FAZLASI DEVLETE- Rüzgâr ya da güneş paneli sistemi kurarak kendi elektriğini kendi üretmek isteyenler Japonya, Almanya ve ABD'den ithal edilen sistemleri satan şirketlerin kapısını çalıyor. Şirket sistemi üretilen elektriğin şebekeden geçerek kullanıma geçecek şekilde kuruyor. Eğer kişi evde ya da işyerinde yoksa ya da üretimin yüksek olduğu saatlerde üretilen elektrik depolanmadığı için şebekeye yani devlete bedavaya veriliyor.

* MALİYETİ YÜKSEK: Çevreci enerjilerde en önemli sorun maliyet. Geçmiş yıllara göre bu maliyet düşse bile halen örneğin bir güneş ağacı 6 bin Euro'ya denk geliyor. Güneş ağaçlarında maliyet 33 bin Euro'lardan 6 bin Euro'lara kadar düşmüş durumda. Ancak ayda 50 YTL elektrik faturası ödeyen biri için bu yaklaşık 18 yıl sonra kendini amorti edecek bir sistem.

* RÜZGÂR TERS ZAMANDA ESİYOR: Rüzgâr ağacı için uygun yer seçimi çok önemli. Genelde geceleri rüzgâr estiğinden elektrik ihtiyacının az olduğu dönemlerde kullanım söz konusu. Ama fiyatı 3 bin 500-4 bin Euro ile güneşe göre daha uygun.