kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ağustos 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Reflü için önlem almazsanız astım olma riskiniz artar

Dr. Ece Hattat
01.08.2008
Gece beni uykumdan uyandıran öksürüklerden, nefes tıkanıklığından ve mide ekşimesinden şikayetçiyim. Astımla mide arasında bir bağ var mı? Elif D./Rize

Mideniz özellikle sırtüstü uzandığınızda ağrıyorsa, mide sıvısının boğazınıza kadar geldiğini hissediyor ve şiddetli göğüs ağrılarından yakınıyorsanız; aklınıza reflü sorunu gelmelidir. Reflü hastalığında yemek borusunun mideyle birleştiği noktada yer alan kas yapısı zayıflıyor. Bu da; asitli mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçmasına neden oluyor. Sonuçta mide ekşimesi ve yanmasından, uzanınca oluşan göğüs ağrılarından yutma güçlüğüne; ses kısıklığından inatçı bir öksürüğe kadar değişik sorunlar ortaya çıkıyor.

STRES TETİKLER!
Bu durum, özellikle yağlı besinler ile alkol ve baharatlı yiyeceklerin ardından belirginleşiyor. Fazla ve hızla yenen öğünler, gece yatmadan önce tüketilen besinler, gazlı içecekler, üzüntü ve stres de sorunu artırıyor. Reflü sorununu sadece midenize has bir sorun olarak düşünmemelisiniz. Yeni verilere göre reflü; astım olma riskinizi de artırabiliyor. European Journal of Clinical Investigation dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre; mideden yemek borusuna ve akciğerlere doğru yukarı çıkan mide asidi, bağışıklık sisteminde değişikliklere yol açarak, astımı kolaylaştırıyor. Bu; reflü hastası olan herkesin astıma yakalanacağını göstermese de, reflü hastalarında astım riskinin arttığı anlamına geliyor. Ancak siz yine de doktora başvurun. Doktorunuz uygun tanı yöntemleriyle reflü sorununuz olup olmadığını inceler ve size uygun bir tedavi belirler.

YASTIKLA UYUMALISINIZ
Bu sorunla mücadele etmek için sizin yapabilecekleriniz ise şunlar:

* Sağlıklı bir kilo aralığında kalın.

* Yemeklerinizi az miktarda ve iyice çiğneyerek yiyin.

* Gazlı-kafeinlialkollü içeceklerden, baharatlı ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterin.

* Yemek yedikten sonra, kesinlikle sırtüstü yatmayın.

* Akşam yemeklerinizi yatma vaktinden en az 3-4 saat önce yemeye özen gösterin.

* Birkaç yastıkla uyumanız veya yatak başınızı kaldırmanız, sizi çok rahatlatacaktır.

* Sigara içiyorsanız, en kısa zamanda hayatınızdan çıkarın.

* Tüm mide sorunlarında olduğu gibi; aşırı stres ve endişeden kaçınmanız da, reflüyle mücadelede size yardımcı olacaktır.