kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bakan Atalay: Failler yakalandı

ANKA
Yeni Haber
İçişleri Bakanı Beşir Atalay İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada Güngören'de 17 kişinin ölmesine, 154 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişilerin yakalandığını açıkladı.

Adliyeye sevk edilen zanlıların, ayrıca 15 Haziran 2008 tarihinde Küçükçekmece'de bir çay bahçesinde 10 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyı da gerçekleştirdiklerini ifade eden Atalay, "Olay kesinlikle aydınlatılmıştır. Hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde emniyet birimlerimiz tüm delilleriyle olayı çözmüştür" dedi.

İçişleri Bakanı Atalay, düzenlediği basın toplantısında, bombalı saldırıdan sonra hastanelerde tedavi gören 154 yaralıdan sadece hayati tehlikesi olmayan 27 kişinin kaldığını açıkladı. Atalay, başta bu kişilerin hastane masrafları olmak üzere bölgedeki ev ve işyerlerinin hasarlarının tespit edildiğini ve yaraların sarılması için gerekenlerin yapıldığını ifade etti.

Ardından saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada ele geçirilen 13 kişiye ilişkin bilgi veren Atalay şunları söyledi:

"Sizi memnuniyetiyle söylemek isterim ki olay kesinlikle aydınlatılmıştır. Faillerin büyük bir bölümü yakalanmıştır. Yardım eden yataklık eden, fiilen olaya karışanlar yakalanmıştır. Bu gerçekten emniyet teşkilatımızın da bu çalışmada emeği olan tüm arkadaşlarımızın büyük bir başarısıdır. Hem emniyet teşkilatımızın elindeki bilgiler, hem de olay yerinden edinilen bilgiler tüm teknik imkanlar kullanılmış ve olay hiçbir şüpheye yer kalmayacak şekilde aydınlatılmıştır.

Başta İstanbul Emniyet Müdürlüğü istihbarat, terör ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki arkadaşlara teşekkür ederim. Yarın sabah 4 günlük gözaltı süresi dolacağı için bugünden emniyet safhası tamamlanıp şüpheliler adliyeye sevk edilmiştir.

15 Haziran 2008 Büyük Çekmece Beylikdüzü'nde ki bir çay bahçesinde bir patlama olmuştu. Bu olayda 10 vatandaşımız yaralanmıştı. Yakalanan bu kişiler aynı olayın failleridir. Aynı olayda aydınlatılmıştır. Ev, işyerleri ve araçlarında yapılan aramada çeşitli deliller ele geçirilmiştir."


TÜRKİYE BAŞARILI

Son dönemde önleyici tedbirler sayesinde pek çok suçta büyük düşüşler yaşandığına dikkat çeken Atalay, "Ancak bir olay olduysa bunun aydınlatılması için elimizden geleni yaptık. Hükümetimiz döneminde Türkiye faili meçhuller ülkesi olmaktan çıkarıldı. Türkiye bu konuda çok başarılıdır ve ileridir" dedi. Atalay şöyle konuştu:

"O göstergeler ve veriler bizim elimizde bulunuyor. Hatta uluslararası alanda Türkiye'ye karşı önemli takdirler vardır ve Türkiye bu konuyla ilgili eğitim vermektedir. Bu terör olayı üzerinde daha önce çok şey konuşuldu. Maalesef olay hepimizin derinden hissettiği, derinden yaralayan bir konu olmuştur. Cumhurbaşkanı'ndan sokaktaki vatandaşa kadar, acıların sarılması için elimizden geleni yapıyoruz.

Güngören'de bir seferberlik başlatılmıştır. Acısı olanların acılarının sarılmasında, polisin çalışmalarına yardımcı olmak için kararlı bir tutum sergilenmiştir. Bu nedenle tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ederim. Ben tekrar gelmiş geçmiş olsun diyorum. Bizim terörle mücadelemiz kararlı şekilde sürecektir."


Bu konuda en büyük tesellinin olayın zanlılarının yakalanarak, yargı önüne çıkarılması olduğunun altını çizen Atalay, "Halen çalışmalar devam etmektedir. Ama eyleme katılanların büyük bir bölümü yakalanmıştır" diyerek, saldırının "kanlı bölücü terör örgütü" tarafından yapıldığını da kaydetti. "Bizim tespitlerimiz bu yöndedir. Bundan sonraki bölüm yargının safahatıdır. Değerlendirmeyi yargı yapacaktır" diyen Atalay, bombanın TNT türü patlayıcı olduğunu açıklarken, "Çok yüksek miktarda olmamasına rağmen beton çöp kutusu olması ve bombanın etrafına sarılan metal parçalarla sarılı olması, çok fazla zarar vermesinde etkili olmuştur" diye konuştu.

Atalay, soruşturma kapsamında 13 kişinin gözaltına alındığını bunlardan 10'unun adliye sevk edildiğini de bildirdi.