kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğalgaz elektriği de vurdu yüzde 15 zam kesinleşti

OLCAY AYDİLEK
Daha elektriğe yapılan zammı sindiremeyen tüketici, doğalgazda yüzde 17'lik artışla sarsıldı. Doğalgaza gelen zam elektrikte yeni artışı tetikledi. Elektriğe, ekimde yüzde 10-15 zam şimdiden kesinleşti..
Elektrik ve doğalgazda otomatik zam uygulaması, can yakmaya başladı. 1 Temmuz'da elektriğe yapılan yüzde 21 zammın şokunu atlatamayan tüketici, doğalgaz fiyatlarında dünden geçerli olmak üzere uygulamaya giren yüzde 17'lik artışla sarsıldı. Doğalgaza gelen yaz zammı, elektrikte yeni bir artışı tetikledi. Elektriğe, ekim ayında yüzde 10-15 aralığında zam şimdiden kesinleşti. 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere doğalgaza yapılan şok zam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, BOTAŞ ve Hazine Müsteşarlığı arasında yoğun mesaiye neden oldu. Hazine Müsteşarlığı, BOTAŞ'a gönderdiği yazıda, Yüksek Planlama Kurulu'nun (YPK) elektrik ve doğalgazda 'otomatik fiyat' artışını öngören kararına dikkat çekerek, doğalgazda yapılması gereken zammın her ayın sonunda hesaplanarak bildirilmesini istedi. BOTAŞ, maliyetlerini dikkate alarak doğalgaza konutlarda yüzde 16.88, sanayide yüzde 18.77 oranında zam yapılmasını öngördü. BOTAŞ, zam konusundaki hesaplamasını ve talebini, Enerji Bakanı Hilmi Güler'e iletti. Güler, zam oranını çok yüksek buldu. Hazine direnince doğalgazda Ağustos zammı uygulamaya konuldu.

'ELEKTRİK ZAMMINI TETİKLER'
Doğalgaz zammı kaçınılmaz olarak elektrik fiyatlarını da artıracak. Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Genel Başkanı Önder Karaduman, Türkiye'nin elektriğinin yüzde 50'sini doğalgazdan ürettiğine işaret ederek, "Doğalgaza gelen bu zam, elektrik fiyatlarında yüzde 15-20 aralığında bir artışı gündeme getirir" dedi. Önder Karaduman, Türkiye'nin elektrikte arz güvenliği konusunun 'yakıcı' bir hal aldığına da işaret etti.