kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Erdoğan'ın Kalesi" Le Monde'de

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğup büyüdüğü İstanbul Kasımpaşa Mahallesi, Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Monde'de bir röportaja konu oldu. Mahalledeki büyük değişiklikleri ve sakinlerinin Erdoğan'a sevgisini yansıtan gazete, "siyasi dev" nitelemesini yaptığı Erdoğan için sarfedilen, "Buranın çocuğu, bize, stada, camiye çok iyi bakıyor. Mahalle değişti ancak o değişmedi", "Halka sadık kaldı ve herkes onu seviyor çünkü o halktan biri" gibi sözleri de aktardı.

Le Monde'nin İstanbul muhabirini Guillaume Perrier, "Erdoğan'ın kalesi Kasımpaşa, her zamandan çok AKP'nin arkasında" başlıklı haberinde Kasımpaşa'nın AKP döneminde geçirdiği değişikliğini anlatırken semt halkının Erdoğan'a olan sevgisini de yansıttı.

Kasımpaşa'daki AKP İlçe Merkezi binasında "Başbakanların Kralı Kasımpaşalı" yazılı pankartın asıldığına dikkat çeken Perrier, mahallede halkın AKP'ye olan desteğinin ve partinin Anayasa Mahkemesince kapatılmamasının yarattığı ferahlamanın göze görülür olduğunu kaydetti.


"BİZE ÇOK İYİ BAKIYOR"

Camiye yakın bir kafede oturan sakallı yaşlı adamın Erdoğan için "Buranın çocuğu, bize, stada, camiye çok iyi bakıyor. Mahalle değişti ancak o değişmedi" sözlerini aktaran Le Monde, Kasımpaşa'da eleştirisel bir görüşü bulmanın çok zor olduğunu belirtti.

Le Monde, 20 yıl önce şöhreti pek iki olmadığını belirttiği mahallenin bugünkü durumunu anlatırken de "Adeta koket, AKP seçmenin muhafazakar hayat tarzına uyumludur: altı ay önce açılan belediye havuzunda erkek ve kadınlar için ayrı saatler belirlendi ve görülür bir sükse yaptı" diye yazdı.

"Mahalle çocuğu" dediği Erdoğan'ın önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını, daha sonra da Başbakanlığı üstlenmesi ile Kasımpaşa halkının hayatını değiştirdiğini vurgulayan gazete, "Diğerlerine göre bütçeden daha çok yararlanan Kasımpaşa için hiçbir şey yeterli değil" ifadesini kullandı.

Fransız gazetesi, "Kadınların büyük çoğunluğu başörtüsü kullansa da türbanın serbestleştirilmesi konusunun pek konuşulmadığı"nı belirttiği Kasımpaşa'daki stadın isminin Erdoğan olarak değiştirildiğini anlatırken "Mahalle bunu ona borçluydu" ifadesini kullandı.

"O HALKTAN BİRİ"

Erdoğan'ın çocukluk arkadaşlarını, çocuklarına ve komşularına iş bulduğu"nu arkadaşlarının bazılarının önemli görevlere getirildiğine dikkat çeken gazete, bu çerçevede Binali Yıldırım, Kadir Toptaş ve Mehmet Ali Şahin'in isimlerini verdi.

Gazetenin konuştuğu Kasımpaşa sakinlerinden Erdoğan'ın berberi Hayri Göz ise, "Buranın halkına sadık kaldı ve herkes onu seviyor çünkü o halktan biri" ifadesini kullandı. Göz, artık Erdoğan'ın şoförünün kendisini almaya geldiğini anlatırken "Ancak başbakanın oğlu daha dün geldi" şeklinde konuştu.

"HALKLA KÜLTÜREL YAKINLIK ERDOĞAN'IN BÜYÜK GÜÇÜNÜ OLUŞTURUYOR"

Le Monde, Erdoğan için de "Halkla olan bu kültürel yakınlığı, AKP liderinin büyük gücünü oluşturuyor. Mahallede yasta bir aileye uğramaya yada birlikte camide dua ettiği yaşlı bir bilgini selamlamayı hiçbir zaman ihmal etmez" diye yazdı.

Bir zamanlar "Kasımpaşa imamı" olarak da adlandırıldığını belirttiği Erdoğan'ın mahalle halkının tarzı ve ruhunu koruduğunu vurgulayan gazete, balık lokantası sahibinin "Buraya geldiğinde bir kilo hamsi yiyor" sözlerini aktardıktan sonra röportajına "Tayyip Erdoğan, siyasi bir devdir" ifadesiyle nokta koydu.

(ANKA)