kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tutulmadan büyüleyen görüntüler

Yeni Haber
Ay'ın Dünya'nın önüne geçmesiyle tam Güneş tutulması, Kanada, Grönland, Rusya-Sibirya ve Batı Çin'den izlendi.

* FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Çin'de eski bin yıllardan kalma adetle kırsal kesimde "Güneş'i yiyen Ejderha'yı kovmak için" davullar çalındı. Ejderha, Çin'de eski imparatorluk devirlerinde en önemli devlet simgesi ve sarayların önü mermer oyma dev ejderlerle kaplı.

Çin'de güneş tutulması, 29. Pekin Yaz Olimpiyatlarına bir hafta kala ayrı heyecanla izlendi.

21. asrın beşinci tam güneş tutulması, yaklaşık 1 milyar kişi tarafından seyredildi.

Bilim adamlarının açıklamasına göre, olimpiyatlardan bir hafta önce Çin'i alacakaranlığa gömen güneş tutulması, dün TSİ 12.30'da Kanada'nın kuzeydoğusundan başlayıp Grönland'ın kuzeybatısı, Kuzey Kutbu denizi, Sibirya'nın kuzeyi, Moğolistan'ın batısı ve Çin güzergahını takip etti ve Çin'de TSİ 14.20'de sona erdi.

Kuşların ötmeyi kestiği tutulma, en fazla 2 dakika 27 saniye sürdü. Çin'de tutulma 6 bin kilometrelik Çin Seddinin batı ucundan başladı.Çoğu Asya'da olmak üzere yaklaşık 1 milyar kişi, güneş tutulmasının alacakaranlığında kaldı.

11 Ağustos 1999'daki tutulma hadisesi, Batı Avrupa'dan Hindistan'a uzanan geniş ve kalabalık nüfusa sahip bölgeden izlenebilmişti.2009'un 22 Temmuzunda meydana gelecek tam tutulma ise Hindistan'dan Çin'e çok daha fazla insan tarafından seyredilebilecek.

GÜNEŞ TUTULMASI ÖZBEKİSTAN'DA DA MERAKLA İZLENDİ

Özbekistan'da güneşin üçte birinin kapanması şeklinde yaşanan tutulma, başkent Taşkent'te ilgiyle izlendi. Dün öğleden sonra yerel saatle 15.00' te (TSİ:13.00) başlayan güneş tutulması, Taşkent'te güneşin üçte biri şeklinde görülebildi.

Tutulmanın başlamasından önce sıcaklığın 45 derece olarak ölçüldüğü kentte hava serinlemeye başladı. Güneş tutulmasından habersiz olan bazı vatandaşlar tutulmayı havanın serinlemesiyle fark edebildi.

Taşkentliler tutulmayı Müstakillik (Bağımsızlık) Meydanı'nda ellerindeki renkli cam parçaları ve taktıkları güneş gözlükleriyle seyretti. Kimileri ise elerlindeki kameralarla bu anı görüntüledi. Tutulma yaklaşık 2 saat boyunca izlendi.