kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çalınan ve kaybolan telefon sayısı 5 ayda 13 bini buldu

TİMUR SIRT
06.07.2008
2007 yılında 21 bin çalıntı ve kayıp cep telefonu ihbarı yapıldı. 2008 yılının ilk 5 ayında kayıp ve çalıntı ihbarı 13 bini buldu. Kayıp korkusu cep telefonundaki bilgileri yedekleme konusunu gündeme getirdi..
Cep telefonu çaldıranların oranları kayıt sistemine geçildikten sonra düşse bile yine de binlerce kişi bu sorundan etkileniyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) verilerine göre 2007 yılında 21 bin 972 cep telefonu çalındı ya da kayboldu. 2008'in ilk 5 ayında yapılan çalıntı ve kayıp ihbarlarının sayısı ise 13 bin 166. Dizüstü bilgisayarda olduğu gibi cep telefonlarındaki bilgiler bazen içindeki cihazdan daha önemli olabiliyor.

IMEI NUMARASINI KAYBETMEYİN
İşte bu nedenle, kaybedilen veya çalınan cep telefonunun kullanılmasını engellemek için mutlaka IMEI numarasını (cep telefonu seri numarasını) kaydetmek ve satın alınan telefonun faturasını saklamak gerekiyor. TK yetkilileri, cep telefonu satın alırken cihazın IMEI numarasınının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine işaret ediyor. Yetkililer, mobil cihaz kayıt sisteminden kontrol için internette http://imei.tk.gov.tr/ adresinden sorgulama yapılabildiğini belirtiyor.

KAYITLAR TELEFONDAN DEĞERLİ
Bu durumda, eski cep telefonunuzdaki mesajları, telefon kayıtlarını yenisine nasıl aktaracaksınız? Cep telefonu ve dizüstü bilgisayarınızdaki bilgiler kimi zaman cihazın kendisinden daha değerli olabiliyor. Türkiye'de cep telefonu yenileme süresi ortalama 18 ay. Telefonunu yenilemek isteyenlerin karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de eski telefondaki bilgileri yenisine aktarmak. Bunun için eğer telefonun markaları aynı ise genelde aktarmada sorun çıkmıyor. Sigortalanan cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlarda çalınma ve kayıplar tazmin edilebiliyor. Bunun için satın alma sırasında servisi aktive etmek gerekiyor. Buna ek olarak, dizüstü bilgisayardan sonra cep telefonlarında da parmak izi okuyucusu ile bilgilere erişim engellenebiliyor. Bunun dışında cep telefonu ve dizüstü bilgisayarlara giriş şifresi konabiliyor.