kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sinefiller için...

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
* Yeni Mumya filmi Ejder İmparatoru'nun Mezarı'nda ilk başta Rachel Weisz'ın oynayacağı düşünülüyordu. Ancak sonra anlaşıldı ki Weisz projeyi reddetmişti.

* Weisz yerine kadroya dahil olan Maria Bello 1967 doğumlu, siyaset bilimi okumuş ve pek çok ufak Broadway oyununda rol almış. Onu ER dizisinden ve A History of Violence'dan da hatırlayacaksınız.

HAFTANIN DİĞER FİLMİNDEN...
* Bombalar Altında'nın arka planında 2006 yılında İsrail'in Lübnan'da yaptığı 'operasyon' var. Bu operasyonun gelişimine dilerseniz bir göz atalım:

* 2006'da Hizbullah üyeleri İsrail'in yaptığı operasyonları gerekçe göstererek İsrail sınır kasabalarına roket saldırısında bulundu. Sınırda yer alan iki Humvee araca isabet eden roketler iki kişinin yaralanmasına, üç kişinin ölmesine ve iki İsrail askerinin yakalanıp Lübnan'a götürülmesine neden oldu.

* İsrail tarafı bir kurtarma operasyonu düzenledi, beş kişi öldü. İsrail hava saldırısına geçti, Lübnan'da pek çok sivil hayatını kaybetti. Ülkenin önde gelen sivil binaları yerle bir oldu. Refik Hariri Uluslararası Havaalanı yok edildi. Güney Lübnan işgal edildi. Hizbullah gerilla mücadelesiyle İsrail'e karşı çıkmaya kalkıştıysa da İsrail'in son günlerde 30 bine ulaşan askeri gücünün karşısında en fazla bin kadar aktif savaşçıyla mücadele etti.

* Çatışmalarda binden fazla kişi öldü, uluslararası örgütlerin raporlarına göre 1 milyon Lübnanlı ve 300 ile 500 bin arası İsrailli göçe zorlandı. Savaş sona erdiğinde yıkılan binaların enkazları, Güney Lübnan'da yaşamayı imkansız hale getirdi.

* Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1701 sayılı kararında Hizbullah'ın silahsızlandırılmasını ve İsrail'in Lübnan'dan çekilmesini istedi. Birleşmiş Milletler de özel bir birlikle bölgeyi koruyacaktı. Ekim 2006'dan itibaren İsrail askerleri bölgeden ayrılmaya başladı.

* Peki siviller açısından sonuç ne oldu? 1400'ü aşkın yaralı ve 44 ölüyle İsrail, 1191 ölü ve 4409 yaralıyla Lübnan, '2006 Lübnan Savaşı'nın kurbanları oldu...