kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Ağustos 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sırp Kasabı'ndan ABD'ye: Beni sattınız

Karadziç'in ilk duruşmadaki sözleri bomba gibi: Clinton'ın temsilcisi Holbrooke'la 1995'te "Ortadan kaybol, mahkemeye çıkarılmazsın" anlaşması yaptık. Bu ölüm kalım meselesi.....
Dün, Lahey'deki Uluslararası Savaş Mahkemesi tarihi bir ana şahitlik yaptı... Bosna'da 312 bin insanın ölümüyle sonuçlanan 1992-95 yılları arasındaki savaşın planlayıcısı olarak gösterilen Radovan Karadziç ilk kez hâkim önüne çıktı. Geçtiğimiz hafta sakallı ve uzun saçlı yakalanan Sırp liderin saçları kesilmiş, tıraş olmuştu. Soğukkanlı bir şekilde sanık sandalyesine oturdu. 20 bin kişinin ölümünden bizzat sorumlu tutulan Karadziç, 18 dakika süren iddianame okunurken bazen gözlerini kapatarak söylenenleri dinledi. Sık sık yutkunan Karadziç hâkimin İngilizce sorularına Sırpça cevap verdi.

'GÖRÜNMEZ DANIŞMAN'
Hâkim, "Siz Radovan Karadziç misiniz?" diye sordu. Karadziç, "Evet" dedi. Avukat isteyip istemediğini sordu. "Görünmez bir danışmanım var. Ama kendi kendimi temsil etmeye karar verdim. Her zamanki gibi şimdi de kendimi savunacağım. Mahkemeyi birçok hata ve düzensizlik konusunda bilgilendireceğim. Aynı benim yakalanış tarihimdeki hatada olduğu gibi" cevabı verdi. Evinin adresini soran hâkime, resmen oturduğu evin eşiyle birlikte Pale kentinde olduğunu söyledi. "Gayriresmi adresim Belgrad'daydı" dedi.

SORUYA GÜLDÜ
Mahkemede ailesinin haberi olup olmadığı yönündeki soruya ise gülerek, "Teknik olarak herkes Savaş Suçları Mahkemesi'nde olduğumu zaten biliyor" cevabı verdi. Yargıç'ın eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Bosna temsilcisi olan Richard Holbrooke'un kendisine ağır ceza verilmesini istediğini söylemesi üzerine, "Hâlâ ölümümü istiyorsa, kolları bu kadar uzunsa ve beni ölü istiyorsa, buraya da kolları uzanabilir. Bu ölüm kalım meselesi. Holbrook'la 1995'teki Dayton Anlaşması'nda yaptığımız uzlaşıya göre ben ortadan kaybolduktan sonra mahkemeye çıkarılmayacaktım" cevabı verdi ve ekledi: "Sağlığım çok iyi." Bir sonraki duruşma 29 Ağustos'ta. Kararın 4 yılda çıkması bekleniyor.

YEMİYOR, 12 KILO VERDİ
Zehirlenme korkusuyla sadece badem yiyip, ailesinin getirdiği suyu içen Karadziç 12 kilo kaybetti.

'MOR KRAVAT'LA CEVAP
Karadziç, milliyetçilerin beklentisinin aksine Sırp diktatör Miloseviç gibi bayraklarının renginde kravat takmadı. Siyah takım elbise giydi, mor kravat taktı.
Haberin fotoğrafları