kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obama'ya rağmen büyükelçi onandı

Yılan hikâyesine dönen ABD'nin Erivan'a büyükelçi ataması sürecinde sona yaklaşıldı. Obama'nın sorularıyla terlettiği Yovanovitch, Dış İlişkiler Komitesi'nin onayını aldı.....
ABD, Ermeni lobisinin engellemelerine rağmen Başkan George W. Bush'un desteklediği Marie Yovanovitch, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde yapılan oylamada onay aldı. Ve ABD'nin yeni Erivan Büyükelçisi olarak atanması önünde engel kalmadı. Yovanovitch, komitede haziran ayında yaptığı konuşmada, Ermeni yanlısı Demokrat senatör Robert Menendez'in tüm ısrarlarına karşın, 1915 olayları için "soykırım" sözcüğünü kullanmadı. Bunun üzerine senatör Boxer, Yovanovitch'in onay sürecini 1 aylığına durdurdu. Demokratların başkan adayı Barack Obama da komitede, Yovanovitch'e sert sorular yönelterek "Ermeni soykırımı" dedirtmeye çalıştı. Ancak o da başarılı olamadı.

OBAMA OYLAMAYA KATILMADI
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oylamada Yovanovitch aleyhine tek oy Boxer'dan geldi... Obama ise oylamaya katılmadı. Komite engelini geçen Yovanovitch'in, bu kez de senato genel kurulunca onaylanması gerekiyor. Bu durumda, komitede olumsuz oy veren Boxer veya başka bir Ermeni yanlısı senatörün, hala Yovanovitch'in büyükelçiliğini veto etmesi olasılığı bulunuyor. Bu durumda ABD yasalarına göre atama büyük bir engelle karşılaşabilir. Hatta Richard Hoagland'ın başına geldiği gibi son dakikada Bush atamayı durdurabilir.

ERİVAN VETO ETMEYECEK
Ancak, ABD'nin 2 yıldır Ermenistan'ın başkentinde temsilcisi olmamasından dolayı rahatsız olan Ermeni lobisinin bir kez daha atamayı veto edip ilişkileri krize sokmayı riske atmayacağı yorumları yapılıyor. Yovanovitch'in "soykırım" dememesini devlet siyasetine dayandırması da senatörlerin ellerini bağlayan bir açıklama olarak yorumlanıyor.