kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Adli tatil yarın başlıyor

Yeni Haber
Adli tatil yarın başlıyor. Adli tatil 6 Eylül Cumartesi günü sona erecek. Ancak Adli yıl töreni, 8 Eylül Pazartesi günü yapılacak. Bu tören devletin zirvesini bir araya getirecek.

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil yarın başlıyor. Adli tatil süresince belirlenen nöbetçi mahkemeler görev yapacak. Nöbetçi mahkemeler, tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davaları görüşecek. Yüksek yargı organları Danıştay, Yargıtay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde de nöbetçi heyetler görev yapacak. Bu mahkemelerde acil konular görüşülürken, Danıştay'da görev yapacak olan nöbetçi heyet, esastan karar veremeyecek ve yalnızca yürütmenin durdurulmasına ilişkin istemleri karara bağlayacak. Yargıtay'da da ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev yapacak. Kapatılan DGM'lerin yerine kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemeleri ile askeri mahkemeler, adli tatil kapsamında olmadığından yargılama faaliyetlerini sürdürecek.

ADLİ YIL TÖRENİ

Adli tatil 6 Eylül Cumartesi günü sona erecek. 6 Eylül'ün Cumartesiye denk gelmesi nedeniyle yeni adli yıl, 8 Eylül Pazartesi günü Yargıtay'da düzenlenecek törenle başlayacak.

Bu tören aynı zamanda devletin zirvesi ile yüksek yargıyı da bir araya getirecek. Davete icabet etmeleri halinde tören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ile Danıştay ve Sayıştay Başkanları ile askeri ve sivil yüksek yargı üyelerini bir araya getirecek. Yargıtay Başkanı Gerçeker ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok adli yıl açılış töreninde birer konuşma yapacak. Akşam saatlerinde de adli yılın başlaması nedeniyle bir resepsiyon verilecek.

YENİ YILIN EN ÖNEMLİ DAVASI

Yeni adli yılla birlikte, Türkiye'nin gündeminde bulunan Ergenekon davasının görüşülmesine de 20 Ekim'de başlanacak. Silivri Cezaevi'nde görülecek olan dava kapsamında, 48'i tutuklu, 38'i tutuksuz toplam 86 sanık yargılanacak. İlk duruşma, tüm sanıkların dinlenmesi tamamlanana kadar sürecek.

(ANKA)