kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Evlenmek için 08.08.2008 tarihini seçiyorlar

Yeni Haber
Evlilik hazırlığı yapan gençler, ayrıcalıklı olması ve akılda kalması için aynı sayıyla başlayan ve aynı rakamla tamamlanan 08.08.2008 tarihinde nikah masasına oturmayı planlıyor.

Geçen yıl James Bond filmiyle tanınan 007 karekteri gereği 07.07.2007 tarihinde hayatlarını birleştiren gençler, bu yılda 8 rakamının uğuruna inanarak evlendirme dairelerine akın ediyor. Dünyada da aynı gün milyonlarca kişinin evlenmesi hatta doğumların buna göre yapması planlanıyor. Sadece Pekin olimpiyatları açılışında 9 bin kişinin aynı gün içinde evlenmesi, bu sayının ülke genelinde ise 100 bini aşması düşünülüyor. Binlerce hamile kadında o güne has doğum yapacak. Çinliler, 8 rakamının uğuruna inanıyor.

08.08.08 tarihinde evleneceklerden bir tanesi de Cumhur Dağtekin-Ezgi Ören çifti. Bu tarihi özellikle seçtiklerini söyleyen Cumhur Dağtekin, "Ben özel günleri unutan biriyim. 08.08 yılda bir kez gelen özel bir tarih. Özel günümüzü özel bir tarihle taçlandırmak istedik." diye konuştu.

Bu durumu göz önünde bulunduran Türk gençleri de nikah dairelerine akın etmeye başladı. İzmir Konak Belediyesi'ne bağlı altı evlendirme dairesine şuana kadar 53 çift başvurdu. Bu çiftlerden 18'i fuar evlendirme dairesine giderken diğerleri de Eşrefpaşa 15, Yeşilyurt 9, Karabağlar 4, Gültepe 4 ve Eskiizmir 3 oldu. Geçen yıl aynı tarihte evlenme oranları 50'lilerde kalmıştı. Benzer oranlar Adana Seyhan Belediyesi'nde de 35 çiftin müracatıyla tamamlandı.

Geçen yıl 07.07.2007 'de evlenen Mustafa-Şule Yıldırım çifti, 14 Temmuz'da evlenme kararı aldıklarını ancak semtlerindeki düğün salonlarının daha önceden kiralandığı için bir hafta geri çekmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Geri çektikten sonrada herkesin evlenmek için ayın yedisini seçtiğini gördüklerini ve bu seferde nikah için sıra bulamadıklarını aktaran Yıldırım çifti, "Sonuç itibariyle Buca Evlendirme Dairesi büyük bir özveri göstererek bizim nikahımızı da şartları oldukça zorlayarak araya sıkıştırdı. Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, nikahımızı kıydı ve şu an Allah'a şükürler olsun ki, mutlu bir şekilde evliliğimizin birinci yıldönümünü geçirdik" dedi.

Bu tür olayları üç boyutta değerlendirilebileceğini söyleyen Psikolog Orhan Keskin, "Psikolojik açıdan olayı değerlendirdiğimizde insanların ön plana çıkma ihtiyacını görüyoruz. Bunu da sivrilmek ve başkaları tarafından fark edilmek olarak yorumlayabiliriz. Bir diğer sebebi ise özenti olarak karşımıza çıkıyor. Birde sıra dışı yaşamı sevenler var, onlarda böyle farklılıkları yapıyor. Mesela deniz altında yada paraşütle atlarken evlenmek gibi. Bunun amacı da ben sıra dışıyım, herkes gibi giyinmek, yaşamak ve evlenmek istemiyorum, diyerek farklı yolları seçiyor." dedi.

(CİHAN)