kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Sinemada ve televizyonda kalite son derece düştü"

Yeni Haber
Tiyatro sanatçısı Levent Kırca, sinema ve televizyonda kalitenin son derece düştüğünü ve seri imalat işler yapıldığını öne sürerek, ''Ben bu tarz bir iş değil, gerçek Türk mizahını yaşatmak için proje üretmeye çalışıyorum'' dedi.

Türkiye'de ve dünyada tanınmış 47 ünlünün bal mumu heykelinin yer aldığı ''St. Petersburg Balmumu Heykeller Sergisi''nin açılış törenine katılmak için kente gelen Levent Kırca, Türkiye'de sanatın çok parlak günlerini yaşamadığını belirterek, ''Bunu sadece tiyatro alanında söylemiyorum. Kişisel çabaların ötesinde sinema, tiyatro, televizyon, resim, heykel, opera, bale de dahil bütünüyle sanat, sıkıntılı günler geçiriyor. Hatta bugüne kadarki en kötü günlerini geçiriyor'' dedi.

Hükümetlerin sanat politikaları olması gerektiğini ifade eden Kırca, ''Hangi hükümet sanata daha çok ağırlık verirse, sanat o sezon en parlak dönemini yaşar. Bir gerçek ki sanat son dönemde çok parlak günler geçirmedi. Tiyatro da bundan nasibini alıyor. Ekonomik sıkıntı içindeki insanımız, ilk olarak eğlenceden kesiyor. Buna bağlı olarak sanat sıkıntılı günler geçiriyor. Bu durum beni de diğer tiyatrocu ve sanatçı arkadaşlarımı da çok üzüyor'' diye konuştu.

Levent Kırca, yaklaşık 20 yıl televizyonlarda yayımlanan ''Olacak O Kadar'' programıyla Türk halkının sesi olduklarını belirterek, ''Bu programla bir anlamda muhalefetten çok muhalefet olduk. Eleştirisel programlar yaptık ve dönemin siyasileri tarafından takdir edildik'' dedi.

''BU ÜLKENİN NASREDDİN HOCASI OLMUŞ BİR SANATÇIYIM''


Türk mizahının, Nasrettin Hoca mizahından kaynaklanan apayrı bir mizah anlayışı olduğunu ifade eden Kırca, ''Türk mizahı, kendine özgü kilimi, folkloru, türküsü gibi bütün dünyadan farklı bir yapıdadır. Bugün, bu ülkenin Nasrettin Hocası olmuş bir sanatçıyım. 58 yaşında, 41 yıllık bir sanatçı olarak bundan büyük onur ve gurur duyuyorum'' dedi.

''GERÇEK TÜRK MİZAHININ UYGULANAMAMASI ÜZÜCÜ''

Kırca, televizyonda çeşitli nedenlerden dolayı program yapamadığı için tiyatro çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, ''Film yapmak için hazırlanıyorum, ancak film maliyetleri çok yüksek. Sinemada ve televizyonda kalite son derece düştü. Seri imalat işler yapılıyor. Ben bu tarz bir iş değil, gerçek Türk mizahını yaşatmak için proje üretmeye çalışıyorum. Günümüzde, bizim yıllarca yaptığımız o dönemki gerçek Türk mizahının uygulanamaması üzücü'' diye konuştu.

Kırca, bazı nedenlerden dolayı halkın kendisini televizyonlarda göremeyeceğini, yarışma programlarında jüri üyeliği yapmayacağını, magazin programlarına da çıkmayacağını kaydetti.

(AA)