kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Temmuz 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

YAŞ yarın toplanıyor

Yeni Haber
Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yarın Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Çakmak Salonu'nda toplanıyor.

YAŞ toplantısına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu katılacak.

20 DOSYA GÜNDEMDE

4 Ağustos tarihinde çalışmalarını tamamlayacak olan YAŞ'da general ve amiralliğe yükselecek albaylar ile bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerin durumları ele alınacak. Ayrıca görev süreleri dolan general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ile disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle, TSK'dan ihraç edilecek personelin dosyaları görüşülecek. Alınan bilgiye göre, YAŞ toplantısında, 20 dolayında personelin dosyaları gündeme gelecek. TSK ile ilişiği kesilen subay ve astsubayların kesin sayısı ise YAŞ kararlarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından açıklanacak. İrticai faaliyetlere katıldığı gerekçesiyle, TSK'dan atılacak personele ilişkin dosyalara diğer toplantılarda olduğu gibi hükümet kanadının şerh düşmesi bekleniyor.

KOMUTA KADEMESİ

Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı şapkası ile son kez katılacağı toplantıda, yerini Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'a bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Orgeneral Büyükanıt yaş haddi nedeniyle emekli olurken, koltuğunu devralacak Orgeneral Başbuğ da, Büyükanıt gibi 2 yıl süreyle görev yapabilecek. Orgeneral Başbuğ da yaş haddi nedeniyle, 2010 yılında emekli olacak. Orgeneral Başbuğ'un da iki yıl görev yapacak olması bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yapılacak atamayı daha da önemli kılıyor. Çünkü bu yılki Kara Kuvvetleri Komutanı, 2010 yılında Orgeneral Başbuğ'dan görevi devralacak.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise iki aday bulunuyor: 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner. Askeri uzmanlara göre, bu yıl Orgeneral Başbuğ'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın en güçlü adayı Orgeneral Işık Koşaner. Koşaner, bu göreve atanır ise iki yıl kuvvet komutanlığı yaptıktan sonra, 2010 yılında Genelkurmay Başkanı olacak. 4 yıl süreli Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna, Orgeneral Koşaner de ancak 3 yıl süreyle oturabilecek. Yaş haddi nedeniyle Orgeneral Koşaner'in 2013 yılında görevi devretmesi gerekiyor.

Bu yıl Jandarma Genel Komutanı değişirken, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ise bir yıl daha görevlerini sürdürecek.

KARARGAH YENİLENECEK

Orgeneral Başbuğ'un, Genelkurmay Başkanı olması sonrasında, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı yenilenecek. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun da bu yıl karargahtan ayrılacak. 2005 yılında orgeneralliğe terfi eden Orgeneral Saygun, o tarihten bu yana karargah görevlerinde bulundu. Orgeneral Saygun için bu yıl kıta görevine çıkma sırası geldi. Saygun'un büyük bir olasılıkla İstanbul'daki 1. Ordu Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyor. Orgeneral Saygun'dan boşalacak Genelkurmay 2. Başkanlığı koltuğuna ise bu yıl korgenerallikten, orgeneralliğe terfi edecek yeni bir ismin getirilmesi bekleniyor.

Tıpkı Orgeneral Saygun gibi, kıta görevine çıkması gereken bir başka isim de Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak. 2005 yılında tümgeneral olan Çolak, o tarihten bu yana karargah görevlerinde bulundu. Tümgeneral Çolak'ın bu yıl kıta görevine gitmesi gerekiyor.

Bu yıl görev yerleri değişecek olan Genelkurmay Başkanlığı karargahının diğer komutanlarının başında, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Hasan Memişoğlu ile Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler bulunuyor. Her iki general bu yıl bir üst rütbeye terfi sırasında bulunuyorlar. Genelkurmay Başkanlığı Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu'nun da bu yıl kıta görevine çıkması gerekiyor.

(ANKA)